Iedereen die bachelordiploma heeft gehaald kan aan de slag in kinderopvang

Door Koen Daniëls op 26 januari 2023, over deze onderwerpen: Kinderopvang

Iedereen die bachelordiploma heeft gehaald kan aan de slag in kinderopvang

Bron: Het Laatste Nieuws, 24 januari 2023, online via https://www.hln.be/binnenland/iedereen-die-bachelordiploma-heeft-gehaald...

Iedereen die een bachelor- of masterdiploma heeft gehaald en die over voldoende competenties beschikt, komt in aanmerking om als verantwoordelijke in de kinderopvang te werken. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) bevestigd in het Vlaams Parlement. Volgens de minister is de beslissing er op vraag van de sector zelf gekomen.

De kinderopvangsector gaat al een tijdje gebukt onder een nijpend personeelstekort. Eind december stonden er 867 vacatures als begeleider open, alsook 182 als kinderverzorger en 83 als verantwoordelijke kinderopvang. Op verzoek van de sector heeft de regering nu beslist dat mensen met een bachelor- of masterdiploma uit alle mogelijke afstudeerrichtingen in de kinderopvang kunnen starten.

“Heel wat kandidaten bleken over sterke ervaring te beschikken in aanverwante sectoren, bijvoorbeeld als leidinggevende in de buitenschoolse opvang of leidinggevende in het brede domein welzijn. Jammer genoeg konden die mensen omwille van de enge kwalificatievereisten in de regelgeving niet in de kinderopvang aan de slag. Hun competenties zijn vandaag onderbenut om deze leidinggevende en maatschappelijk belangrijke functie op te nemen”, legt Crevits uit.

Opleidingen voor zij-instromers

N-VA-parlementslid Koen Daniëls erkent dat het aantrekken van voldoende personeel een belangrijke uitdaging voor de sector is. Daniëls vraagt zich echter af of de versoepeling van de vereisten niet op de vraag naar kwaliteitsverbetering in de sector botst. Zo kan iemand met een bachelor bouw en zonder ervaring in de sector als verantwoordelijke kinderopvang starten “zonder enige bijkomende vereisten of aangetoonde, verworven competenties”, klinkt het.

Volgens minister Crevits moeten organisatoren bij aanwervingen nog altijd rekening houden met de nodige kwaliteitsbewaking. Bovendien zijn er opleidingen voor zij-instromers voorzien. Voor hen zijn er ook middelen (7.000 euro per zij-instromer) vrijgemaakt.

 

Bekijk de tussenkomst van Koen Daniëls in de commissie welzijn via deze link

Of lees andere artikels die over dit onderwerp verschenen:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is