Koen Daniëls (1978) is een geboren en getogen Waaslander. Hij groeide op in Vrasene, waar zijn sociaal engagement en betrokkenheid tot uiting kwam in de plaatselijke KSA en als monitor op tal van jongerenvakanties van Jeugd en Gezondheid. Als instructeur op vele basiscursussen leidde hij ook heel wat monitoren op.
Na zijn middelbare studies in Antwerpen behaalde hij in 2001 een Master in de Pedagogische Wetenschappen - onderwijsbeleid aan de KU Leuven. Het jaar nadien rondde hij de Academische Lerarenopleiding ook in Leuven met succes af. In 2013 trok hij opnieuw naar de schoolbanken om in de Vlerick Business School een Managementopleiding te voltooien.
Professioneel
Zijn eerste stappen in het onderwijsbeleid zette hij als stagiair op het secretariaat-generaal van het Departement onderwijs, afdeling beleidscoördinatie. Koen startte zijn professionele carrière als wetenschappelijk medewerker bij het Centrum voor Onderwijsbeleid- en vernieuwing aan de KULeuven. In 2003 ging hij aan de slag in het Technisch Instituut Sint-Carolus in Sint-Niklaas. Eerst als leerkracht en stagebelegeider in de richtingen Verzorging (BSO) en Gehandicaptenzorg (TSO), later ook als coördinator van de jeugd- en gehandicaptenzorg en richtte hij mee de sense Veiligheidsopleidingen op.
Na de Vlaamse verkiezingen van 2009 trok hij de schoolpoort voorlopig achter zich dicht om mee vorm te kunnen geven aan het onderwijsbeleid in Vlaanderen. Als raadgever adviseerde hij de toenmalige vice-ministerpresident Geert Bourgeois in alle onderwijs-gerelateerde thema's waarbij zijn kennis en advies ook wordt ingezet om de hele partij en voorzitter Bart De Wever te informeren. In die hoedanigheid schuift hij ook aan bij de regeringsonderhandelingen van 2014.
Ambitieus onderwijs door sterke leerkrachten
Onderwijs is de motor van onze welvaart. Als de onderwijskwaliteit daalt, dan heeft dat effect op iedereen. Om ons onderwijs opnieuw te versterken, dienen we te behouden wat goed is en gericht veranderen wat nodig is. De kerntaak van leerkrachten is onderwijs en als maatschappij kunnen en mogen we niet verwachten dat ons onderwijs alles kan oplossen. Investeren in schoolgebouwen, zorgen voor de herwaardering van technische richtingen, de kennis van het Nederlands opkrikken, de planlast verminderen en voldoende tijd voorzien om les te geven. Talent moet ontdekt worden én de lat moet hoog liggen voor iedereen waarbij de onderwijsmiddelen maximaal moeten ingezet worden in de klas en in de school, maar niet in structuren.
Als papa van twee kinderen wil hij dat het onderwijs hen voldoende voorbereidt op het leven en op de arbeidsmarkt. Daarom engageerde Koen zich op 25 mei 2014 op de Oost-Vlaamse lijst om mee aan de kar te trekken. Omdat Lieven Dehandschutter zijn mandaat niet opnam, kon Koen enkele weken later voor de eerste keer de eed afleggen. In de jaren erna groeide hij uit tot dé onderwijsspecialist van de partij. Daarnaast kon hij ook wegen op de dossiers die het Waasland aanbelangen, zoals de mobiliteitsproblematiek en de wateroverlast.
Dat ontging de kranten niet. Zo werd hij in 2019 door Het Nieuwsblad in de top drie van meest bekwame parlementsleden geplaatst en werd hij in 2024 door verscheidene kranten uitgeroepen als primus van het Vlaams Parlement (Het Laatste Nieuws), commissiebijter en debatkampioen (De Tijd) en het Duracell-konijn van het Vlaams Parlement (Het Nieuwsblad) omwille van zijn harde werk.
Ook de komende jaren zal hij vanuit het parlement blijven bewaken dat onderwijsmiddelen worden ingezet in de klas en op school, de plek waar het moet gebeuren en dat het beleid van de voorbije vijf jaar met focus op onderwijskwaliteit en sterk onderwijs wordt verder gezet. Bijkomend zal hij blijven toezien op een goede kwaliteit in onze kinderopvang zodat ouders met een gerust hart hun kind naar de opvang kunnen brengen. Tijd om nog eens vijf jaar de handen uit de mouwen te steken!
Lokaal beleid dicht bij de burger
Op 14 oktober 2018 behaalde de N-VA met Koen als lijsttrekker een monsterscore in zijn gemeente Sint-Gillis-Waas. Ze werd de grootste partij en maakte zo een einde aan veertig jaar absolute meerderheid van CD&V. Die voelde op voorhand de bui blijkbaar al hangen, waardoor via een voorakkoord een coalitie met de kartellijst SP.A-Groen snel beklonken was. Het signaal van de kiezer werd overduidelijk genegeerd. Koen heeft de 2.350 mensen die een stem op hem uitbrachten echter niet teleurgesteld en heeft als oppositieleider het vuur aan de schenen gelegd van de coalitie.
Tijdens de Vlaamse verkiezingen van 9 juni behaalde hij in Sint-Gillis-Waas opnieuw een monsterscore met 2.036 voorkeurstemmen en bleef N-VA de grootste partij. Ook tijdens de lokale verkiezing op 13 oktober 2024 kozen de bewoners van Sint-Gillis-Waas voor Koen Daniëls en de N-VA. Met 43,5 procent voor de partij en 3.530 voorkeurstemmen voor Koen zal voor de eerste keer in 55 jaar de N-VA mee besturen. Daarbij zal hij als stemmenkanon de rol van burgemeester op zich nemen en de komende 6 jaar een sterk, toekomstgericht beleid uitwerken dat echt rekening houdt met de inwoners. Zoals al meermaals bleek, is hij niet vies om zelf de handen uit de mouwen te steken.