Vlaams Parlement verlengt onderwijsmaatregelen voor Oekraïense vluchtelingen

Door Koen Daniëls op 5 juli 2023
Koen Daniëls

De aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor een blijvende onderwijsnood voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen. Het Vlaams Parlement verlengt daarom de reeds bestaande maatregelen, zoals bijvoorbeeld de extra middelen voor het hoger onderwijs. Daarnaast worden ook enkele bijkomende maatregelen genomen, zoals bijvoorbeeld 4,7 miljoen euro bijkomende middelen voor het volwassenenonderwijs.

In Vlaanderen gaat het om ruim 7.800 Oekraïense leerlingen: 2.035 in het kleuteronderwijs, 3.311 in het lager onderwijs en 2.492 in het secundair onderwijs (waarvan 2.309 in het OKAN-onderwijs). Daarnaast zijn er 403 studenten met Oekraïense nationaliteit ingeschreven in het hoger onderwijs en ruim 13.500 cursisten in het volwassenonderwijs.

“Helaas blijven de gruweldaden van Rusland in Oekraïne aanhouden, wat ervoor zorgt dat Oekraïense vluchtelingen nog niet kunnen terugkeren en er Oekraïense vluchtelingen bij kunnen komen. Daarom is het belangrijk om bestaande maatregelen in het onderwijs te verlengen, zoals bijvoorbeeld de verlenging van de extra toelage van 950 euro per anderstalige kleuter. Daarnaast zijn er ook enkele bijkomende maatregelen, zoals 4,7 miljoen euro bijkomende middelen voor NT2-cursussen in de Centra voor Volwassenonderwijs”, aldus Vlaams Parlementslid Koen Daniëls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is