SGW: bevolking draait op voor begrotingstekort

Door Koen Daniëls op 7 januari 2022

“We hebben vorig jaar de gevolgen van de klimaatverandering gevoeld” (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Vr. 07 Jan. 2022, Pagina 2)

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas gaat de komende jaren bijna 5 miljoen euro meer investeren dan aanvankelijk gepland. Dat geld zal onder meer worden gebruikt voor de aanpak van de waterproblematiek. Daarvoor wordt volgend jaar 300.000 euro bijgeteld.

Met een stemming tijdens de digitale gemeenteraad werd donderdagavond het licht op groen gezet voor een stevige verhoging van het investeringsbudget in het meerjarenplan 2020-2025. Dat gaat met een kwart omhoog. Een bewuste keuze, zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V).

“Corona had een grote impact op heel wat projecten”, zegt ze. “Sommige investeringen liepen vertragingen op, maar er werden ook andere klemtonen gelegd. Door een aantal aanpassingen te doen, verhogen we de investeringen in onze meerjarenplanning tot 24,4 miljoen euro. Dat is bijna 5 miljoen euro meer dan gepland.”

Vers geld dat onder meer gebruikt zal worden gebruikt voor waterbeheersing. “We ondervonden dit jaar aan den lijve de impact van de klimaatverandering toen enkele straten blank kwamen te staan”, zegt de burgemeester. “Om dit in de toekomst te vermijden, voorzien we extra geld. Te beginnen volgend jaar met 300.000 euro.”

Nieuwe politiepost

Nog in 2022 worden onder meer de jaarlijkse budgetten voor het onderhoud van het openbaar domein verdubbeld tot 500.000 euro, wordt er een politiepost van 1,2 miljoen euro gebouwd, start de aanleg van de eerste fietsknooppunten voor 367.500 euro en staat ook de heraanleg van Recolettenlaan, Burgemeester Van Hovelaan en Warandewegel in De Klinge op de agenda voor een som van 300.000 euro. De afwerking van de vernieuwde school De Zandloper in Sint-Pauwels kan op 210.000 euro rekenen en ook de herinrichting van de Houtvoortsite krijgt een startbudget van 250.000 euro. Een nieuw project voor voedselbedeling in het Welzijnshuis ontvangt 26.000 euro.

“Weer op de rails”“Weer op de rails”

“Door onze investeringen te versnellen en te verhogen zorgen we er mee voor dat ons land na de coronacrisis weer op de rails geraakt”, geeft burgemeester De Rudder aan. “De schuldenlast per inwoner in Sint-Gillis-Waas blijft bovendien gelijk. In onze gemeente is die nog altijd lager dan het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten.”

Oppositiepartij N-VA stemde tegen de aanpassing van het meerjarenplan. “Ondanks de hoerastemming blijft de gemeente met een tekort van 1,1 miljoen euro zitten voor haar dagelijkse werking”, stellen Denis D'hanis en Koen Daniëls (N-VA) vast. “Dat wordt gecompenseerd door de extra inkomsten uit de belastingen die bij het begin van de bestuursperiode werden verhoogd. De bevolking moet dus opdraaien voor het begrotingstekort. Om de nieuwe investeringen te betalen, moet er worden geleend waardoor de schulden blijven stijgen. De gemeente bereikt op die manier haar limieten. We zien ook geen extra investeringen in de veiligheid van onze inwoners.”

Bert Foubert ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is