Parlementslid Koen Daniëls is trucker voor één dag: “Veel zaken om tegelijk in de gaten te houden”

Door Koen Daniëls op 25 augustus 2022

Parlementslid Koen Daniëls is trucker voor één dag: “Veel zaken om tegelijk in de gaten te houden” 

Bron: Kristof Pieters, Het Laatste Nieuws, 24 augustus 2022, online via https://www.hln.be/temse/parlementslid-koen-daniels-is-trucker-voor-een-...

 

Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) ging een volledige dag aan de slag in het kader van de VOKA-zomerstage bij logistiek bedrijf Gilbert De Clercq in Temse. Hij kon aan de lijve ervaren hoe het is om als trucker achter het stuur te zitten van een grote vrachtwagen.

 

Binnen een week start het schooljaar opnieuw waardoor vele kinderen massaal de baan

op zullen gaan. Elk jaar zijn er nog dodehoekongevallen te betreuren. Bij het bedrijf De Clercq is een spiegelafstelplaats ingericht om die zogenaamde dode hoek maximaal uit te sluiten en het bedrijf investeert ook in bijkomende coaching voor zijn chauffeurs. Daniëls ging ook zelf aan het stuur zitten van een vrachtwagen, loste een oplegger en zette paletten in de rekken met een reachtruck. “Dat men investeert in bestuurderscoaching, aandacht heeft voor correcte afstelling van de spiegels en hun vrachtwagens begrenst op 85 km/u - wat eigenlijk 90 km/u mag zijn - toont aan dat men ook met de omgeving bezig is,” vindt het parlementslid.

 

Spiegelafstelplaats

Elke nieuwe chauffeur of bij wissel van vrachtwagen moet langs de spiegelafstelplaats rijden bij Gilbert De Clercq. Daniëls nam ook zelf plaats achter het stuur om de spiegels af te stellen en reed vervolgens even rond op het afgesloten terrein. “Pas als je achter het stuur zit van een vrachtwagen merk je dat je op vele zaken tegelijk moet letten. Er zijn vijf grote spiegels die elk een ander vlak bedekken,

maar je moet ook nog kijken naar het verkeer inclusief alle zwakke weggebruikers, opletten voor de hoek van je trailer die uitsteekt en je draaicirkel.”

Zien én gezien worden is dan ook het motto, zowel voor de vrachtwagen als de andere weggebruikers. “Via de spiegels kan je oogcontact maken met de bestuurder en de bestuurder met de fietser. Doe dat ook. En als een vrachtwagen afslaat, moet die meestal nog even rechtdoor om zijn bocht te kunnen maken” beschrijft Daniëls zijn ervaring.

 

Vrachtroutenetwerk

Het parlementslid hoorde bij Gilbert De Clercq ook de nood aan een goed en degelijk vrachtroutenetwerk. “Meer en meer wegen worden verboden voor doorgaand vrachtverkeer langs dorpskernen en scholen en dat is ook nodig. Maar we moeten er wel voor blijven zorgen dat onze logistiek keten kan blijven werken. Want zonder vrachtwagens ligt er geen eten in de rekken, worden meubels niet geleverd, zijn er geen fietsen in de fietswinkel.”

Bekijk ook de reportage op TV Oost via deze link.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is