Kiezersbedrog door gemeente

Door Koen Daniëls op 18 januari 2019, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

N-VA beschuldigt nieuwe coalitie van kiezersbedrog (Het Laatste Nieuws/Waasland, Vr. 18 Jan. 2019, Pagina 16)

N-VA Sint-Gillis-Waas beschuldigt de nieuwe coalitie van CD&V en Groen-sp.a van kiezersbedrog omdat het kersverse gemeentebestuur als eerste beleidsbeslissing een dubbele belastingverhoging doorvoert. "Voor een gemiddeld gezin van twee volwassenen en twee kinderen betekent deze beslissing van CD&V en Groen-sp.a een stijging met 250 euro aan gemeentebelastingen en dat per jaar." berekende gemeenteraadslid Denis D'hanis (N-VA).

De algemene personenbelasting stijgt in één klap van 6,9 naar 7,9 procent en de onroerende voorheffing stijgt van 882 naar 945 opcentiemen. "CD&V en burgemeester Maaike de Rudder focusten in al hun verkiezingscommunicatie op de lage belastingen in Sint-Gillis-Waas in combinatie met jarenlange vreugdeberichten over een financieel gezonde situatie en miljoenen op overschot", stelt Koen Daniëls (N-VA) vast. "Het is trouwens hemeltergend dat net nu de taxshift van de federale overheid, waar CD&V deel van uitmaakt, ervoor zorgt dat mensen netto meer op de rekening krijgen, deze coalitie dit gewoon afpakt. Helemaal hallucinant is echter dat op de gemeenteraad van vorige maand nog unaniem de aanvullende belasting van 6,9 procent werd goedgekeurd en ook de opcentiemen van 882 werden behouden. Er werd met geen woord gerept over een mogelijke belastingverhoging noch over de gevolgen van de taxshift, terwijl CD&V en Groen-sp.a wel al rond waren met hun bestuursakkoord. Ze hebben dus bewust gezwegen." (PKM)

Storm van reacties op aangekondigde belastingverhoging (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Vr. 18 Jan. 2019, Pagina 1)

De aankondiging van de nieuwe coalitie CD&V/Groen dat ze de algemene personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing wil verhogen, lokt veel — overwegend negatieve — reacties uit.

Oppositiepartij N-VA rekende uit dat het voorstel om de belastingen te verhogen voor een gemiddeld gezin van twee volwassenen en twee kinderen 250 euro extra per jaar aan gemeentebelastingen zal kosten. “CD&V focuste in haar verkiezingscommunicatie op de lage belastingen, in combinatie met jarenlange vreugdeberichten over een financieel gezonde situatie en miljoenenoverschot”, zegt Koen Daniëls (N-VA).

Ook op sociale media zijn de reacties overwegend negatief. “Moeten wij als burgers opdraaien voor een te duur gemeentehuis, fraude en een ambitieus bestuursakkoord?” is een veel gehoorde reactie. “Voor de verkiezing een grote mond opzetten over de gemeentebelastingen en veel blabla. Nu na de verkiezing met hun staart tussen de benen moeten toegeven dat ze al de belastingen moeten optrekken met als flauwe verklaring : wij zijn lager dat de omliggende gemeenten. Is Beveren dan geen omliggende gemeente?” vraagt een lezeres zich af. (gvdv)

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is