Gloednieuwe ‘School van Vlaanderen’ voor VBS De Klimop in Sint-Gillis-Waas

Door Koen Daniëls op 24 juli 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sint-Gillis-Waas

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor de bouw van een splinternieuwe school voor de vrije basisschool De Klimop in Sint-Gillis-Waas.  De huidige schoolgebouwen in de Kerkstraat voldoen niet meer aan de hedendaagse noden.  De nieuwe school komt er dankzij het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Dit programma zal in totaal voor € 1 miljard 450.000 m² extra schooloppervlakte realiseren. In een eerste cluster werden eerder al 27 projecten goedgekeurd. Nu komen er in een 2de cluster nog eens 38 projecten bij. Waaronder ook de nieuwe school voor De Klimop in Sint-Gillis-Waas. “We blijven letterlijk en figuurlijk bouwen aan ons Vlaams onderwijs ook in Sint-Gillis-Waas”, zeggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls (N-VA).  Daniëls is als secretaris van het oudercomité van De Klimop ook tevreden dat na vele jaren wachten én door de investering van het schoolbestuur en Vlaanderen de nieuwbouw er komt.

3 miljard euro

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) investeert deze regeerperiode in totaal 3 miljard euro in scholenbouwprojecten. Dat is nog eens 500 miljoen euro méér dan in de vorige regeerperiode. In werkelijkheid gaan er zelfs nog veel meer middelen naar scholenbouw, omdat het Vlaamse recordbudget schoolbesturen of bijvoorbeeld lokale besturen aanmoedigt om ook eigen middelen vrij te maken. Al deze financiële steun wordt dankbaar gebruikt voor bouw- of verbouwingswerken. Deze investeringsgolf komt ook Sint-Gillis-Waas ten goede. “Investeren in scholen is niet alleen belangrijk voor de onderwijskwaliteit én het bezorgen van een goede werkplek aan onze leerkrachten, het geeft gezinnen met kinderen ook de keuze tussen verschillende scholen”  schetsen Koen Daniëls en lokaal N-VA voorzitster Lauren Van Guyse, zelf oud-leerlingen van De Klimop.

‘Scholen van Vlaanderen’ in Sint-Gillis-Waas

De Vlaamse Regering heeft nu groen licht gegeven voor een hele reeks extra scholen, waaronder ook een gloednieuwe school in Sint-Gillis-Waas voor vrije basisschool De Klimop. Het gaat om de 2de cluster van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’, een publiek-private samenwerking. Voor de bouw van gloednieuwe scholen is de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden)  erg succesvol gebleken. Bij dit soort publiek-private samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen, maar een private partner die vervolgens de financiering aanreikt, de verlangens van de school uitwerkt tot aanbestedingsklare projecten en alles in de markt zet. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast. In het nieuwe ‘Scholen van Vlaanderen’-programma zitten ook extra garanties dat de scholen de nodige inspraak hebben, om het project een eigen invulling te geven. 

Voor het eerst zal het kapitaal van deze cluster ook opengesteld worden voor particulieren. Dat betekent dat elke Vlaming die dat wil aandeelhouder kan worden van een school in de eigen buurt. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is.

“Deze scholen worden meer dan ooit de scholen voor Vlaanderen én van Vlaanderen”, zegt Weyts. “We geven mensen de kans om letterlijk mee te investeren in de toekomst van onze kinderen.”

De Klimop : 150 jaar pedagogische ervaring naar een nieuw schoolgebouw.

In Sint-Gillis-Waas gaat het over een nieuwbouwproject van vrije basisschool De Klimop, goed voor 3243 m² extra schooloppervlakte.  De gebouwen aan de voorzijde in de Kerkstraat, ooit het Onze-Lieve-Vrouwe- Instituut dateren uit het derde kwart van de negentiende eeuw.  Enkel de gelijkvloerse verdieping kan daar voor een deel nog gebruikt worden Door de jaren heen zijn er verschillende gebouwen bijgekomen op de site, allemaal wat in een andere stijl.  Er staat zelfs een heuse “paalwoning”.  “Oude schoolgebouwen hebben een zekere charme.  Maar dergelijke site verbouwen en renoveren zou minstens evenveel geld kosten zonder dat je er veel aan kan wijzigen.  Met een nieuwe school kan je alles overdenken en ook logisch inplanten waardoor de school openstellen ook veel eenvoudiger wordt” aldus Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist Koen Daniëls samen met oud-leerlinge Lauren Van Guyse.  Daniëls is tevens secretaris is van het Oudercomité van de Klimop en ook lid van de schoolraad. “Een schoolgebouw creëert de omgeving, maar wat nog altijd het belangrijkste is wat er in de gebouwen gebeurt : goed onderwijs.  En quasi even oud als het gebouw kan De Klimop op 150 jaar pedagogische ervaring terugkijken” voegt Daniëls eraan toe.

Meer dan 10jaar geleden maakte het toenmalige schoolbestuur, Katholieke Basisscholen Waasland Noord de keuze om een aanvraag in te dienen voor een nieuwe school.  Het schoolbestuur bouwde met succes al een nieuwe school De Eeckberger in de wijk ’t Kalf. “Het is als ouder en lid van de schoolraad fijn om vast te stellen dat Vlaanderen én het schoolbestuur investeren in nieuwe scholen in Sint-Gillis-Waas” besluit Daniëls.

 

Lees ook het artikel dat hierover verscheen: Groen licht voor nieuwbouw basisschool De Klimop: “Sommige gebouwen dateren van eind 19de eeuw”, Het Laatste Nieuws, 21 juli 2023, online via deze link

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is