
Vlaams volksvertegenwoordiger

Gemeenteraad keurt een nieuw bijzonder politiereglement voor gemeentelijke administratieve sancties (GAS) goed
De gemeenteraad keurde een nieuw bijzonder politiereglement, ook wel bekend als GAS-reglement, goed. Op basis van dit reglement kan de politie dadelijk ingrijpen en via de GAS-ambtenaar geldboetes opleggen. Deze herziening kwam er naar aanleiding van maatschappelijke evoluties, gewijzigde wetgeving en de recente fusie van de politiezone. Het nieuwe reglement kwam tot stand in samenwerking met de lokale politie en de andere gemeenten binnen de zone.
Hoewel een aantal bepalingen behouden blijven, zoals het accent op het vermijden van overlast en het aanpakken van vandalisme en sluikstort, zijn er ook enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd.
Geen vuurwerk meer op zak zonder toelating
Zo werd het verbod op het afsteken van om het even welk vuurwerk, voetzoekers en het oplaten van wensballonnen uitgebreid met een verbod op het bezit van pyrotechnisch materiaal indien men niet beschikt over voorafgaande toestemming van de burgemeester,” zegt burgemeester Koen Daniëls. “Bij burgemeesterbesluit had ik al een verbod op bezit uitgevaardigd, maar dat kan maar tijdelijk. Nu draaien we het om: als je vuurwerk bij wil hebben, moet je een machtiging van de burgemeester hebben en door opname in het politiereglement is dit nu permanent van toepassing in onze gemeente,” licht burgemeester Daniëls toe.
Knalpottereur aanpakken
Daarnaast werd er een nieuwe bepaling opgenomen die het mogelijk maakt om voertuigen, zowel auto’s als bromfietsen, in beslag te nemen die ernstige overlast veroorzaken, de zogenaamde ‘knalpotterreur’. “Meer en meer zijn er voertuigen die je van kilometers hoort afkomen. Onze politie stond daar vrij machteloos tegenover. Met deze bepaling kunnen ze die voertuigen direct uit het verkeer halen en tot 72 uur bestuurlijk in beslag nemen. Ook dient de overlastpleger alle kosten daartoe te betalen,” geeft Daniëls mee. “De eerste stap om te kunnen optreden is een reglement en dat hebben we bij deze.”
Er staat ook een nieuwe bepaling in over het naleven van instructies van ambtenaren, politie- en hulpdiensten voor betere bescherming als zij met agressie geconfronteerd worden of belemmerd worden in hun werk.
Tot slot werd het maximumbedrag van de GAS-boete aangepast aan het wettelijk maximum: tot 500 euro voor meerderjarigen en tot 175 euro voor minderjarigen vanaf 16 jaar. Voor deze laatste groep wordt een geldboete steeds voorafgegaan door een bemiddelingsaanbod.
