Gemeente stuurt brief in verband met leegstand onterecht én verkeerd

Door Koen Daniëls op 13 september 2022, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Gemeenteraadslid Nico De Wert (N-VA) kreeg op maandag 12 september via een aangetekend brief plots de aanmaning van de gemeente Sint-Gillis-Waas dat hij eigenaar is van een woning die al te lang leeg zou staan. Hij is echter niet de eigenaar van de woning in de brief en de betrokken woning die leeg zou staan, is een kapsalon waar de uitbaatster woont.  Voor N-VA kunnen dergelijke onzorgvuldigheden over inwoners hun eigendom niet.

Op maandag 12 september kreeg gemeenteraadslid Nico De Wert (N-VA) totaal onverwacht en tot zijn grote verbazing een aangetekende brief van de gemeente Sint-Gillis-Waas.  Volgens het college van burgemeester en schepenen zou hij eigenaar zijn van een woning die opgenomen zal worden in het leegstandsregister. Hierdoor zou hij als eigenaar een leegstandsbelasting krijgen. Volgens Nico De Wert is hier echter een grote fout gemaakt door de gemeente: “Het adres van de woning is helemaal geen eigendom van mij.  Het betreft een woning een eindje verder in de straat. Bovendien is er op dat adres een kapsalon gevestigd dat dagelijks tientallen klanten over de vloer krijgt en waar de eigenares woont. Het is mij een raadsel hoe de gemeente erbij komt dat er sprake is van leegstand in dat pand. Bovendien is het ook verre van professioneel dat de gemeente denkt dat ik hier eigenaar van ben en dan maar alle gegevens naar mij stuurt.  Ik het kader van privacy is dit verre van ok”.

 

Geen vaststellingen naar leegstand ter plekke

Volgens De Wert schort er dus wel wat aan het onderzoek -als je dat zo al kan noemen- naar leegstand in Sint-Gillis-Waas. “Een eenvoudig zoekopdracht op internet levert al direct aanwijzingen dat er op het adres van leegstand een kapsalon is.  De zogenaamde “administratieve akte tot vaststelling van leegstand en het beschrijvend verslag” van de gemeente om tot de conclusie leegstand te komen en om de brief te schrijven is leeg. De rubriek “Materiele vaststelling ter plaatse” is gewoon niet ingevuld. Behalve een foto die gemaakt is uit een auto (nvdr de raamstijl rechtsboven staat erop), is er geen enkele vaststelling terplekke gedaan. Hadden ze dat wel gedaan, dan had men heel duidelijk kunnen zien dat er een kapsalon gevestigd is en dat de bovenverdiepingen ook bewoond zijn.” geeft De Wert ontstemd mee.

 

College moet zorgvuldiger te werk gaan

Fractieleider van N-VA Koen Daniëls stelt zich grote vragen bij de manier hoe het college van burgemeester en schepenen te werk gaat bij deze onderzoeken en het versturen van brieven.  “De gemeente is wel in staat om brieven voor de gemeentebelasting en bedrijfsbelasting te sturen naar de juiste adressen.  Dan weet men toch dat daar bewoning en/of een handelszaak is en dus geen leegstand.  Bovendien wordt dit allemaal besproken en beslist op het college van burgemeester en schepenen en wordt het eigenhandig getekend door de burgemeester die er verantwoordelijk voor is. En last but not least stelden we met N-VA reeds vragen over de vele bezwaarschriften op leegstand die worden ingediend én die het college van burgemeester en schepenen moet inwilligen omdat er geen leegstand is.  Dat bleek nog recent bij vragen van raadslid Denis d’hanis.  Met N-VA vragen we dat de bevoegde schepen en burgemeester zorgvuldiger dergelijke dossiers opvolgen.  Het gaat per slot van rekening over eigenaars hun woning en het kan niet de bedoeling zijn dat inwoners dan tijd en geld moeten steken in bezwaarschriften voor iets wat niet hun fout is.” Besluit Daniëls

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is