Financiële steun voor dierenasielen ezelopvang Anegria en kattenopvang Heartbeat in Sint-Gillis-Waas

Door Koen Daniëls op 17 oktober 2023, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) geeft € 19.508 financiële steun aan twee dierenasielen in Sint-Gillis-Waas. Tot voor amper een paar jaar geleden kregen dierenasielen geen enkele structurele steun vanuit de overheid, maar nu maakt Weyts in totaal € 775.000 vrij voor de asielen. Bovenop de structurele steun, kunnen de asielen ook nog rekenen op extra middelen als ze dieren opvangen die de Inspectie Dierenwelzijn in beslag genomen heeft bij dierenbeulen. “We investeren steeds meer in onze dierenasielen, want ze zijn van onschatbare waarde in onze strijd voor méér dierenwelzijn. Ezelopvang Anegria in Sint-Gillis-Waas en Heartbeat in Meerdonk Waas doen bijvoorbeeld fantastisch werk”, zeggen Ben Weyts en Vlaams Volksvertegenwoordiger Koen Daniëls uit Sint-Gillis-Waas. “De asielmedewerkers én hun vrijwilligers verdienen daarvoor alle waardering en steun.”

Medewerkers verdienen structurele middelen

Dierenasielen zijn een onmisbare schakel in de Vlaamse strijd voor méér dierenwelzijn. De medewerkers, vaak vrijwilligers, dragen zorg voor verwaarloosde, verdwaalde, vergeten of gedumpte dieren. De asielen waren vroeger aangewezen op eigen fondsenwerving. “Ik heb bij een aantal bezoeken aan ezelopvang Anegria zelf mogen ervaren wat het belang van onze dierenasielen is én de steun voor de medewerkers en vrijwilligers meer dan nodig. Met hier en daar af een toe een paar honderd euro krijgen, daar kan je niet stabiel op bouwen.  Vandaar is deze eerste stap met een jaarlijkse basissubsidie een belangrijke stap.  19.508 euro voor onze twee dierenasielen is welkom”  schets Vlaams parlementslid Koen Daniëls uit Sint-Gillis-Waas

Tot voor een paar jaar was er helemaal géén structurele financiële steun vanuit de overheid. Vlaams Dierenminister Ben Weyts introduceerde in 2020 een structureel steunmechanisme voor de dierenasielen. Dat systeem werd vorig jaar verder verfijnd en uitgebreid.

Katten- en ezelopvang

Kattenopvang Heartbeat in Meerdonk krijgt nu € 4.976 als financiële steun vanuit Vlaanderen. Voor ezelopvang Anegria VZW uit Sint-Gillis-Waas gaat het over € 14.532.  Weyts kent in totaal € 775.000 structurele steun toe aan 119 erkende dierenasielen. Dat is nog eens +14% méér dan vorig jaar en het hoogste bedrag ooit. De dierenasielen kunnen rekenen op een forfaitaire basissteun en daarnaast variabele bedragen op basis van hun opvangcapaciteit en het aantal dieren die geadopteerd worden. De steun is bewust heel laagdrempelig gehouden: de asielen moeten aan slechts enkele eenvoudige voorwaarden voldoen om de steun te krijgen. Zo moeten ze bijvoorbeeld hun dieren plaatsen op www.adopteereendier.be, zodat alle Vlamingen een overzicht kunnen krijgen van de dieren die in een asiel wachten op een warme thuis.  Bovenop de structurele ondersteuning komen er voor de dierenasielen ook nog extra middelen als ze zorg opnemen voor dieren die de diensten van Weyts in beslag genomen hebben bij dierenbeulen.

Ooit geen dierenasielen meer ?

“Een ezel kan tot 40 jaar oud worden een kat tot 18 jaar. In een ideale wereld zijn er geen asielen nodig omdat mensen zich goed informeren voor ze een dier aanschaffen.  Maar tot die ideale wereld hebben we dierenasielen én mensen die zich ervoor nodig.  We mogen in Sint-Gillis-Waas heel blij zijn dat we 2 fantastische asielen hebben” zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls en Lauren Van Guyse voorzitster van N-VA Sint-Gillis-Waas.  “Met deze financiële steun kunnen ze hun werking verder professionaliseren en zo het dierenwelzijn in onze gemeente verder verbeteren.”

 

Lees ook het artikel dat verscheen op HetNieuwsblad.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is