Zwijndrecht verdedigt groene geloofwaardigheid

Door Koen Daniëls op 11 januari 2022, over deze onderwerpen: PFOS onderzoekscommissie

Zwijndrecht verdedigt groene geloofwaardigheid (De Standaard*, Di. 11 Jan. 2022, Pagina 10)

Burgemeester André Van De Vijver (Groen) van Zwijndrecht pleitte onschuldig in de PFAS-commissie, ondanks kennis van de vervuiling sinds 2000.

Pas in april 2021 was Steven ­Vervaet (Groen), schepen van Leefmilieu in Zwijndrecht, ervan op de hoogte dat de inwoners van zijn gemeente gevaar liepen door de PFAS-vervuiling. Dat zei hij in de onderzoekscommissie, die maandag van start ging met de ­politieke getuigen. Vervaets verklaring werd op ongeloof onthaald door parlementslid Koen Daniëls (N-VA), die een rist gebeurtenissen aanhaalde op grond waarvan 'de gemeente beter had kunnen ­weten'.

'We wisten van niks tot de milieu­activist ( Thomas Goorden, red.) ons contacteerde', parafraseerde hij de schepen. 'Uit de stukken blijken andere zaken.' Er was een bodemsaneringstraject in 2006 en er waren diverse milieu­raden waaruit de verontreiniging door de ­forever chemicals bleek. Er was het doctoraat aan de UAntwerpen van Wendy D'Hollander, die de gemeente schriftelijk op de hoogte zou hebben gebracht van de ­extreem hoge concentraties PFAS in kippen­eieren in de buurt van 3M. Het ­gemeentebestuur zegt elk spoor van haar correspondentie bijster te zijn. En er was een werf­bezoek van de gemeente aan Oosterweel om zich over PFAS te informeren.

Over die 'bewijzen' verklaarde Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA), in juni in De ­zevende dag dat ze 'verpletterend' waren. Dat statement herhaalt hij. 'Het tijdsverloop van het dossier spreekt boekdelen,' zegt De Wever, die vrijdag in de onderzoeks­commissie wordt verwacht. Het gaat om een 'afleidings­manoeuvre' van de eigen verantwoordelijkheid, klonk het bij Groen, nadat er in 2017 geen communicatie naar het publiek was gevolgd over de gevaren van de stof.

Van De Vijver, de enige burgemeester die Groen in Vlaanderen levert, beriep zich op het voortschrijdend inzicht waaruit het risico voor de gezondheid moest blijken: 'Er is een verschil tussen niet op de hoogte te zijn van het gevaar van de volksgezondheid tegenover op de hoogte te zijn van de vervuiling op de 3M-site', zegt hij. Afvalstoffenmaatschappij Ovam ontkende dat er een risico voor de volksgezondheid bestond.

Lisa De Bode ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is