Wrevel bij N-VA over applaus van CD&V

Door Koen Daniëls op 17 juni 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Wrevel bij N-VA over applaus van CD&V

Bron: Het Nieuwsblad, 17 juni 2022, pagina 3

Verschillende CD&V-excellenties reageerden op Twitter dat ze de ­vernietiging een goede zaak vinden. “Te veel regelneverij en overheidsbetutteling maakt het onderwijs ­kapot. Laat leerkrachten lesgeven en focus op kerntaken”, schreef ­nakend CD&V-partijvoorzitter ­Sammy Mahdi.

Opvallend, want diezelfde partij keurde de eindtermen mee goed in februari vorig jaar. Coalitiepartner N-VA kon dan ook niet lachen met het applaus van CD&V. “Zij die de vernietiging van de nieuwe eind­termen 'een goede zaak' noemen dwalen”, reageerde N-VA-parlementslid Koen Daniëls. De reactie van CD&V toont volgens Daniëls aan hoe weinig die partij wakker ligt van de onderwijskwaliteit.

Daniëls verwijst niet toevallig naar die onderwijskwaliteit, want N-VA profileert zich al jaren op dat thema, ook al was dat ten koste van de vorige onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Via de eindtermen en de Vlaamse toetsen - die alle leerlingen straks moeten afleggen - hoopte de partij iets aan het dalende niveau te doen. Het arrest zegt nu duidelijk dat bemoeienissen van de overheid niet té ver mogen gaan.

De strijd die N-VA al jaren voert met het katholiek onderwijs over die vrijheid van onderwijs, is nu ­beslecht in het voordeel van die laatste. Maar nu krijgt N-VA meer dan ooit munitie om de dalende ­onderwijskwaliteit in de schoenen van het katholiek onderwijs te schuiven. “Onze onderwijskwaliteit daalt al 20 jaar, blijkt uit elke ­peiling en onderzoek. Er móet íets veranderen en eindtermen zijn het enige instrument van de overheid om de lat hoger te leggen”, reageerde Weyts. (jvde)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is