Vlaams Parlement keurt minimumdoelen tweede en derde graad secundair onderwijs goed

Door Koen Daniëls op 13 juli 2023, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams Parlement keurt minimumdoelen tweede en derde graad secundair onderwijs goed

Bron: Belga Wire, 12 juli 2023

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de minimumdoelen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De nieuwe minimumdoelen, de nieuwe naam voor de eindtermen, worden uitgerold vanaf september. Door die krappe timing zitten sommige scholen en leerkrachten wel met zorgen over lesmateriaal en cursussen die niet tijdig klaar zullen zijn.

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels moesten vorig jaar opnieuw rond de tafel gaan zitten nadat het Grondwettelijk Hof in juni de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair vernietigd had. Afgelopen maart bereikten de minister en de onderwijsverstrekkers uiteindelijk een consensus over de nieuwe minimumdoelen. Van de oorspronkelijke 995 eindtermen gaat het naar 596 minimumdoelen. Die minimumdoelen bepalen wat leerlingen moeten kennen en kunnen. 


Het decreet heeft woensdag groen licht gekregen in het Vlaams Parlement. De verzamelde oppositie (Vlaams Belang, Vooruit, Groen, PVDA) onthield zich bij de stemming.


N-VA-parlementslid Koen Daniëls heeft begrip voor de kritiek op de krappe timing. "We gaan dat niet ontkennen. Maar wiskunde is wat wiskunde is en taal is wat taal is. Deze minimumdoelen veranderen niks aan grammatica of wiskundige of chemische formules. Die worden nog altijd gegeven. Bovendien werken scholen al met de vernietigde eindtermen die al uitgebreider waren. Er is bovendien een genadejaar bij de doorlichtingen. Scholen en leerkrachten moeten zich dus geen zorgen maken", aldus Daniëls. 


Het Overleg van Kleine Onderwijsverstrekker (OKO) laat via coördinator Paul Buyck weten dat de kleine onderwijsverstrekkers zich kunnen vinden in de nieuwe minimumdoelen. De Federatie Steinerscholen, dat deel uitmaakt van OKO en dat net als Katholiek Onderwijs Vlaanderen een juridische procedure was gestart tegen de vorige eindtermen, laat weten dat ze niet opnieuw naar het Grondwettelijk Hof zullen stappen.


"Dit beperktere aantal soberder geformuleerde minimumdoelen is duidelijk meer grondwetconform dan de vernietigde doelen. Ze zijn minder didactisch sturend, bieden meer ruimte voor de leerkracht en komen de kwaliteit van het onderwijs ten goede op basis van doordachte keuzes", klinkt het bij OKO.

DRM

 

Lees ook andere artikels die hierover verschenen:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is