Ongelukkig geplaatst verkeerslicht op kruispunt zaait verwarring

Door Koen Daniëls op 19 januari 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit Waasland, Sint-Gillis-Waas

Ongelukkig geplaatst verkeerslicht op kruispunt zaait verwarring

Bron: Het Nieuwsblad, 19 januari 2023, pagina 5 of online via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230118_66380158

Voor de wegenwerken nabij het kruispunt van de Houtvoortstraat met de Gaversstraat en Stationstraat in Sint-Gillis-Waas is er een tijdelijk verkeerslicht gezet om het verkeer in de Houtvoortstraat over een rijvak te leiden. Maar dat verkeerslicht, in combinatie met de voorrangsregels, brengt heel wat bestuurders in verwarring.

Begin deze week zijn er wegenwerken gestart nabij het kruispunt van de Houtvoortstraat met de Gaversstraat en Stationstraat. Om het verkeer vlot te laten passeren staan er nu verkeerslichten aan het begin en het einde van die werken. Dat betekent dat het licht ook vlak voor het drukke kruispunt staat gepositioneerd. “Wie van de Stationstraat wil afdraaien richting Houtvoortstraat, kan het verkeerslicht pas bijzonder laat zien”, zegt ook Koen Daniëls, fractieleider van oppositiepartij N-VA. “Met als gevolg dat wagens bij een rood licht midden op het kruispunt staan. Dat creëert een onveilige verkeerssituatie.”

Daarnaast zorgt ook de voorrangsregel voor onduidelijkheid. Wanneer het licht op groen springt, moeten bestuurders op het kruispunt in de eerste plaats nog altijd voorrang verlenen aan de wagens aan hun rechterkant die niet in de straat met de lichten willen indraaien. “Daarnaast moeten bestuurders ook extra aandachtig zijn voor voetgangers, want voor hen zijn er immers geen verkeerslichten. Naar alle waarschijnlijkheid is alles wel correct geplaatst, maar dit schreeuwt tegenstrijdigheid.”

Schepen voor Openbare werken Matthias Van Zele (CD&V) zal de situatie aan het kruispunt opnieuw bekijken, maar benadrukt ook dat er wel degelijk signalisatieborden staan voor het kruispunt. “Daarnaast hebben we ook de buurtbewoners per brief geïnformeerd over de werken”, zegt hij. “We proberen telkens in zo weinig mogelijk omleidingen te voorzien om zo een vlotte en veilige verkeersdoorstroming te garanderen.”

De werken zouden ten laatste tegen 28 januari klaar moeten zijn. (yjs)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is