Gedaan met beurtelings parkeren, maar inwoners ontevreden over nieuwe situatie

Door Koen Daniëls op 7 september 2022, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Gedaan met beurtelings parkeren, maarinwoners ontevreden over nieuwe situatie (Het Nieuwsblad*, Wo. 07 Sep. 2022, Pagina 2)

De gemeente Sint-Gillis-Waas stapt af van het beurtelings parkeren. Het systeem, waarbij het straatparkeren wisselt op de eerste en de vijftiende dag van de maand, veroorzaakt misverstanden en leidt tot bekeuringen die kunnen worden vermeden. Volgens N-VA-fractievoorzitter Koen Daniëls is de uitvoering echter niet ideaal en is er ruimte voor verbetering.

Gedaan met je auto op de eerste en vijftiende dag van de maand naar de andere straatkant verplaatsen. Sint-Gillis-Waas vervangt beurtelings parkeren door een systeem met vaste parkeerplaatsen, afgebakend met witte lijnen.

“We zijn gestart in de Stationstraat en Heidestraat en gaan ook de resterende straten waar het systeem nog van kracht is aanpakken”, zegt schepen van Mobiliteit Erik Rombaut (Groen). “Beurtelings parkeren is achterhaald en leidt tot bekeuringen die vermeden kunnen worden. Door vaste parkeerplaatsen in te voeren kunnen we de straat kwalitatiever herinrichten en onder meer in groenvoorzieningen en verkeersremmers voorzien.”

Onnodige discussies

N-VA-fractievoorzitter Koen Daniëls ziet nog enkele schoonheidsfoutjes. “De stroken werden doorgetrokken voor opritten, garages en poorten. Daardoor parkeren mensen, in hun ogen legaal, voor die poorten en garages”, aldus Daniëls. Daarnaast stelt hij voor om gebruik te maken van afzonderlijke parkeervakken in plaats van lange stroken.

Ook de bewoners in de Stationstraat zijn niet helemaal tevreden met de verandering. “De intentie was absoluut goed, maar de uitvoering laat te wensen over en creëert onduidelijkheid”, aldus enkele buurtbewoners. “Mensen parkeren zonder nadenken op plekken waar ze dat niet mogen. Als we hen erop aanspreken, leidt dat tot onnodige discussies.”

Wegcode

Schepen Rombaut laat weten dat het inderdaad verboden is om in een parkeerstrook voor een oprit of garage te staan. “De wegcode is onvoldoende bekend. Een parkeerstrook geeft geen recht om alsnog voor een andere uitrit te staan”, besluit hij.

Yannick Joos ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is