Zouden vernieuwde lokale verkiezingen andere burgemeester hebben opgeleverd? (HLN 21/07/20)

Door Koen Daniëls op 21 juli 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Zouden vernieuwde lokale verkiezingen andere burgemeester hebben opgeleverd? “Niet automatisch”, aldus Maaike De Rudder (CD&V)
(Het Laatste Nieuws, Di. 21 Jul. 2020, Online)

De opkomstplicht bij de lokale verkiezingen én de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid verandert vanaf 2024. Als die nieuwe regelgeving in 2018 al had bestaan, zou Sint-Gillis-Waas vandaag mogelijk een andere burgemeester hebben. Al nuanceert huidig burgemeester Maaike De Rudder (CD&V): “Voor alle duidelijkheid: het gaat om de meeste stemmen binnen de coalitie. Koen Daniëls van N-VA zou niet zomaar burgemeester geworden zijn als deze regelgeving al had bestaan.”

Bij de lokale verkiezingen van 2018 werd N-VA met 33,1 procent van de stemmen nipt de grootste partij in Sint-Gillis-Waas, net voor CD&V met 32,7 procent. Het was echter niet N-VA-kopman Koen Daniëls die burgemeester werd. CD&V ging in coalitie met Groen-sp.a en schoof Maaike De Rudder naar voor als nieuwe burgemeester. Zij werd meteen de jongste burgemeester van het land, terwijl ze in stemmenaantal partijgenoten Chris Lippens en Harry De Wolf moest laten voorgaan.

Bij de lokale verkiezingen van 2024 zal er heel wat veranderen. Zo moeten we niet meer verplicht naar de stembus. En ook de manier waarop de burgemeester wordt aangeduid, verandert. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester. Bovendien heeft de lijsttrekker van de grootste lijst vanaf de volgende verkiezingen veertien dagen lang een exclusief initiatiefrecht om een coalitie te vormen. Dat zou in Sint-Gillis-Waas, net als in een reeks andere gemeenten, een andere burgemeester hebben kunnen opleveren. “Als deze regels in 2018 van kracht waren, zou Chris Lippens burgemeester geworden zijn. Hij had de meeste stemmen van de grootste partij in de coalitie tussen CD&V en Groen-sp.a. Natuurlijk kun je nog altijd afstand doen van je mandaat en dat doorgeven aan een partijgenoot. Dat is ook een nuance. En wat vele mensen nu verkeerd aannemen: het is niet dat Koen Daniëls van N-VA automatisch burgemeester zou geworden zijn. Hij had wel eerst twee weken de tijd gekregen om een meerderheid te vinden. Stel dat wij volgende keer evenveel zetels hebben als nu en opnieuw in een coalitie met Groen stappen, dan mag Koen Daniëls nog vijfduizend stemmen meer hebben als mij, dan blijf ik toch burgemeester als ik de meeste stemmen haal in de coalitie. Het is niet zo dat diegene met de meeste stemmen van alle partijen sowieso de burgemeester wordt. Het is diegene met de meeste stemmen in de coalitie”, aldus burgemeester Maaike De Rudder (CD&V).

Jongeren

“Wat de afschaffing van de opkomstplicht betreft, vind ik het goed dat mensen zelf kunnen kiezen. Daarmee zullen we meer mensen zien die overtuigd zijn van hun mening en hun stem. Je hebt mensen die tegen hun goesting gaan stemmen en dan vaak op extreme partijen stemmen. Anderzijds ben ik wel bezorgd voor de jongeren. Ik kan me voorstellen dat er jongeren zijn die niet meer zullen gaan stemmen, terwijl de politiek nood heeft aan het engagement van jongeren. Ik hoop dat dit jongeren niet zal tegenhouden om te gaan stemmen.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is