“Zelf een bus inleggen of betalen, doen we niet” (Nieuwsblad 29/8/20)

Door Koen Daniëls op 29 augustus 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit Waasland, Sint-Gillis-Waas

“Zelf een bus inleggen of betalen, doen we niet” (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Za. 29 Aug. 2020, Pagina 2)

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas zal aan De Lijn vragen om een extra busverbinding in te leggen nadat de gemeente Beveren de schoolbus van het GTI naar De Klinge en Meerdonk heeft geschrapt. Zelf een schoolbus inleggen is voor burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) van Sint-Gillis-Waas alvast uitgesloten.

De beslissing die in juni werd genomen om het busvervoer vanuit middelbare school GTI in Beveren naar De Klinge en Meerdonk te schrappen, doet vlak voor de start van het schooljaar heel wat stof opwaaien. Bevers schepen voor Onderwijs Katrien Claus (CD&V) verantwoordde die maatregel onder meer door te wijzen op de jaarlijkse kostprijs van ruim 40.000 euro die het vervoer buiten de gemeentegrenzen meebrengt.

Burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) van Sint-Gillis-Waas zat vrijdag rond de tafel met een twaalftal ouders die door de Beverse beslissing op zoek moeten naar ander vervoer voor hun kinderen. “We begrijpen de bezorgdheden van de ouders”, zei de burgemeester na afloop. “We gaan een brief sturen naar de gemeente Beveren om te vragen of ze wel beseffen wat voor consequenties hun beslissing heeft. Ook naar De Lijn en de vervoersregio zullen we een brief sturen met de vraag om een extra busverbinding te organiseren. Als gemeentebestuur zelf een bus inleggen of betalen om de leerlingen te vervoeren naar Beveren, gaan we in elk geval niet doen. Ons eigen gemeentelijk busvervoer werd enkele jaren geleden al afgeschaft.”

Door het schrappen van de schoolbus moeten een veertigtal leerlingen uit De Klinge en Meerdonk op zoek naar een andere oplossing. Een fietstocht is één van de alternatieven. “We gaan bekijken of we enkele infrastructurele ingrepen kunnen doen”, zegt De Rudder. “Ik denk aan het nog veiliger maken van fietsoversteken en investeren in een fietsenstalling. Ik hoop dat we eind september iets concreet kunnen melden aan alle ouders.”

Schoolbus charteren

N-VA-fractieleider Koen ­Daniëls van Sint-Gillis-Waas was ook aanwezig op de vergadering met de ouders. Volgens hem is er een andere oplossing mogelijk. “Er kan een schoolbus gecharterd worden die het traject De Klinge, Meerdonk, Kieldrecht, Verrebroek en het GTI aflegt”, legt hij uit. “Daarbij betaalt elke gemeente voor haar eigen leerlingen, en wordt er net als vorig schooljaar een bijdrage gevraagd aan de ouders.”

Bert Foubert ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is