Weyts wil geen oogje meer dichtknijpen voor klimaatspijbelaars (Nieuwsblad 06/02/2020)

Door Koen Daniëls op 6 februari 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

Weyts wil geen oogje meer dichtknijpen voor klimaatspijbelaars (Het Nieuwsblad*, Do. 06 Feb. 2020, Pagina 6)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil niet dat scholieren nog tijdens de lesuren op straat komen voor het klimaat. “Klimaatspijbelen is spijbelen en daar kan je geen oogje voor dichtknijpen”, zegt de minister in antwoord op een schriftelijke vraag van Koen Daniëls (N-VA).

Youth for Climate wil morgen een nieuwe schoolstaking organiseren, deze keer specifiek voor de oceanen. “We kunnen niet met z'n allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken als het gaat over spijbelen”, reageert Weyts. “Het moet duidelijk zijn dat regels gelden voor iedereen, los van politieke of andere motieven.”

De minister wijst erop dat hij de richtlijnen voor de scholen heeft verduidelijkt. “Scholen kunnen de 'afwezigheid om persoonlijke redenen' alleen inroepen in strikt uitzonderlijke en individuele gevallen. Klimaatspijbelen kan dus nooit gedekt worden.”

Leerlingen die morgen toch deelnemen, zullen dus als afwezig worden geregistreerd. “Ik roep alle scholen op om spijbelen als een ongeoorloofde aanwezigheid te zien, wát ook de reden is”, zegt Koen Daniëls. “Ook aan huisartsen vraag ik om geen doktersattesten te schrijven voor klimaat­spijbelen.” (blg)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is