Vlaams hoger onderwijs krijgt goede punten bij doorlichting

Door Koen Daniëls op 12 september 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams hoger onderwijs krijgt goede punten bij doorlichting (De Tijd, Di. 12 Sep. 2017, Pagina 6)

De Vlaamse universiteiten en hogescholen krijgen een goed rapport. De UHasselt is de enige universiteit die een tandje moet bijsteken in haar kwaliteitsbeleid.

'Studenten kunnen met een gerust hart aan het nieuwe academiejaar beginnen.' Dat zei Ann Verreth van de NVAO gisteren. Die organisatie ziet toe op de kwaliteit van het onderwijs in Vlaanderen en Nederland. Volgens de NVAO is 'de kwaliteit van het hoger onderwijs in Vlaanderen zonder meer goed te noemen.'

Zestien hogescholen en universiteiten kregen een positieve beoordeling. De LUCA School of Arts en de UHasselt kregen een positieve beoordeling met voorwaarden. De UHasselt is de enige universiteit die voorwaarden opgelegd krijgt rond haar 'kwaliteitsbeleid'. De faculteiten moeten er bijvoorbeeld meer informatie uitwisselen over good practices rond de doorlichting. Ook is de inbreng van de studenten in het beleid er nog te beperkt. Voor twee hogescholen is het NVAO-besluitvormingsproces nog niet afgerond.

Het is de eerste keer dat de individuele opleidingen in het hoger onderwijs niet meer worden doorgelicht. Sinds het academiejaar 2015-2016 licht de NVAO enkel de instellingen zelf door. Zij moeten toezien op de kwaliteit van hun opleidingen en daarover verantwoording afleggen. Op die manier wou de NVAO de instellingen meer autonomie geven en de planlast verminderen die zo'n doorlichting met zich meebrengt.

'Het rapport bevestigt zwart op wit de hoge kwaliteit van ons hoger onderwijs', zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Ze zal de nieuwe evaluatiemethode nu in wetteksten gieten, zodat ook in de toekomst enkel de instellingen zelf zullen worden doorgelicht. De universiteiten, met de voormalige Leuvense rector Rik Torfs op kop, waren al langer vragende partij voor die verantwoordelijkheid.

De regeringspartij N-VA waarschuwt de universiteiten en hogescholen wel. 'Het doel is dat de doorlichtingen minder planlast met zich meebrengen. We moeten erover waken dat de externe planlast niet vervangen wordt door interne planlast', zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA).

BARBARA MOENS ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is