Vastgoedmakelaar beschuldigt gemeentebestuur van corruptie (Nieuwsblad 8/10/2018 + TV Oost)

Door Koen Daniëls op 8 oktober 2018, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Vastgoedmakelaar beschuldigt gemeentebestuur van corruptie (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Ma. 08 Okt. 2018, Pagina 3)

Vastgoedmakelaar Chris Scheerders heeft bij de federale overheidsdienst Economie een klacht ingediend tegen het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas. Reden: corruptie en vriendjespolitiek. Burgemeester Chris Lippens (CD&V) ontkent de feiten en overweegt zelf een klacht in te dienen. “Ik kan niet langer aanzien dat het huidige gemeentebestuur burgers of bedrijven in gelijkaardige situaties ongelijk behandelt”, zegt vastgoedmakelaar Chris Scheerders.

“Het benadelen van sommigen ten voordele van enkelen, is een gemeentebestuur anno 2018 onwaardig. Sinds 2012 heb ik beslissingen van het gemeentebestuur bijgehouden waarbij ernstige vraagtekens te plaatsen zijn.” Volgens Scheerders gaat het om beslissingen over uitzonderlijk voorwaarden bij stedenbouwkundige vergunningen, of over gemeentelijke belastingen die de ene wel en de andere niet zou moeten betalen. “Ik overhandigde documenten die dat aantonen aan de gerechtelijke politie, waarna de FOD Economie heeft beslist de documenten als een vorm van corruptie te behandelen.”

“Geen alleenstaand geval”

“Een gemeentebestuur moet eerlijk en transparant omgaan met al zijn inwoners”, zegt lijsttrekker KoenDaniëls van oppositiepartij Koen Daniëls. “Het bevoordelen of benadelen van inwoners of bedrijven is verboden. Onderzoek moet uitwijzen wat er aan de hand is. Maar blijkbaar is het geen alleenstaand geval, want ook anderen die gelijkaardige situaties meemaakten, benaderden ons.”

SP.A-Groen noemt de feiten ernstig en hoopt dat onderzoek snel duidelijkheid brengt. “Goed bestuur is gebaseerd op gelijke behandeling van burgers. Het opstellen van een deontologische code die dit kan garanderen moet een van de eerste opdrachten zijn voor het volgende bestuur”, zegt lijsttrekker Herwin De Kind. Ook De Nieuwe Ploeg spreek van een ernstig politiek feit. “Uit de documenten waarin we inzage kregen, blijkt dat het schepencollege met twee maten en gewichten werkt”, zegt lijsttrekker Erik Maes.

Burgemeester en CD&V-lijsttrekker Chris Lippens, tegen wie de klacht is gericht, reageert furieus. “Eén persoon is een kruistocht begonnen tegen ons bestuur. Het gaat over beslissingen van het gemeentebestuur in dossiers waarin hijzelf, zijn familie of mensen die hij vertegenwoordigd zijn betrokken. Tot op heden zijn wij nog niet gecontacteerd door de FOD Economie of de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC).” “Iedere inwoner heeft andere noden en verwachtingen”, zegt Lippens nog, “maar wij doen niet aan ongelijke behandeling van burgers. We kijken uit naar een reactie van de CDBC zodat we de beschuldigingen kunnen weerleggen. We zullen dan bekijken of we zelf een klacht kunnen indienen.”

Guido Van de Ven ■

Ook TV Oost wijdde er een reportage aan. Mijn reactie kan u hier herbekijken : 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is