Strijd tegen nepuniversiteiten

Door Koen Daniëls op 8 december 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Crevits: “Liever witte dan zwarte lijst in strijd tegen nepuniversiteiten”

08/12/2016 om 15:52 | Bron: BELGA 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil de strijd tegen valse of nepuniversiteiten opvoeren, maar werkt daarbij liever met een witte lijst en niet met een zwarte lijst. Dat heeft de CD&V-minister donderdag geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Koen Daniëls.

De strijd tegen valse of nepuniversiteiten en valse diploma’s is niet nieuw. De federale en regionale overheden hebben zich al geëngageerd om samen te werken in die strijd. Volgens recente mediaberichten zou de federale overheidsdienst (FOD) Economie een lijst van 41 nepuniversiteiten hebben opgesteld. Maar volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is die informatie niet correct. Zelf staat de CD&V-minister ook wat huiverachtig tegenover het werken met (en publiceren van) een zwarte lijst.

Crevits: “Zo’n lijst is zeer moeilijk up-to-date te houden. Ik zou het zeer vervelend vinden als malafide instellingen aangezet zouden worden om snel van naam of adres te wijzigen om zo opnieuw onder de radar te verdwijnen”. De CD&V-minister vreest ook mogelijke reputatieschade voor instellingen die per ongeluk op de zwarte lijst zouden belanden. Daarom werkt Crevits liever met een officiële witte lijst van instellingen die erkend en in orde zijn. “Dat blijft de beste manier om zekerheid te bieden”, zegt ze.

Vraagsteller Koen Daniëls is minder terughoudend over het gebruik van een zwarte lijst. “Als we van organisaties voor 100 procent zeker zijn dat ze niet oké zijn, kunnen we die dan niet online zetten, al was het maar voor de werkgevers? Als we zeker zijn dat 41 organisaties niet oké zijn, waarom kan het dan niet?”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is