Schepencollege zet een eerste stap in vervolging sluikstorters (Nieuwsblad 13/11/20)

Door Koen Daniëls op 13 november 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Schepencollege zet een eerste stap in vervolging sluikstorters (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Vr. 13 Nov. 2020, Pagina 2)

Een heuse GAS-ambtenaar zal straks het sluikstortprobleem in Sint-Gillis-Waas aanpakken. Dat heeft het schepencollege beslist. De nog aan te werven ambtenaar kan zelf inbreuken vaststellen en vervuilers identificeren, iets wat tot nu toe alleen de politie kon doen, en die heeft er nauwelijks tijd voor.

Sluikstorten zijn al geruime tijd een probleem in Sint-Gillis-Waas. Het gemeentebestuur zet regelmatig preventieve campagnes op maar vervuilers ontspringen bijna altijd de dans. Met de aanstelling van een gemeentelijke GAS-ambtenaar wil het schepencollege nu werk maken van een echt vervolgingsbeleid.

“Tot op vandaag kan alleen de politie een proces-verbaal opstellen bij vaststellingen,” zegt milieuschepen Herwin De Kind (Groen), “maar die kampt met een grote werkdruk. Door binnen onze eigen administratie een GAS-ambtenaar aan te stellen kunnen we zelf een belangrijke stap zetten.”

Voorlopig geen camera's

“Aan onze technische dienst en aan kringwinkel Den Azalee vragen we om opgehaald zwerfvuil te doorzoeken op sporen van de eigenaar ervan. Als er identificatiegegevens worden aangetroffen zal onze eigen GAS-ambtenaar die kunnen verwerken in een proces-verbaal. De uiteindelijke boete wordt opgelegd door een sanctionerend ambtenaar. Die is er nu al en delen we met de gemeente Beveren.”

Oppositiepartij N-VA dringt er al sinds begin vorig jaar bij de gemeente op aan om mobiele camera's in te zetten om sluikstorters te identificeren en af te schrikken. Die camera's komen er voorlopig niet. “We zullen samen met de nieuwe ambtenaar bekijken of het nodig is om dergelijke camera's aan te kopen”, zeggen schepen De Kind en burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). “Aan het gebruik van zo'n camera is bovendien heel wat specifieke wetgeving verbonden. Het heeft geen zin om nu al zo'n toestel aan te kopen om het dan uiteindelijk in de doos te moeten laten zitten.”

Versnelling hoger

Het gemeentebestuur wil de GAS-ambtenaar “zo snel mogelijk” aanstellen. “We hopen volgend jaar alles rond te hebben”, luidt het. Fractievoorzitter Koen Daniëls van oppositiepartij N-VA wil dat het gemeentebestuur een versnelling hoger schakelt. “We klagen het sluikstortprobleem al bijna twee jaar aan. Het is logisch dat er geen boetes worden uitgeschreven voor zwerfvuil als niemand de overtredingen kan vaststellen. Die functie moet zo snel mogelijk ingevuld worden. Er werd al veel te veel tijd verloren.”

Bert Foubert ■


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is