Politiek is het eens: slechte leerkrachten moeten makkelijker buiten (Nieuwsblad 9/5/2019)

Door Koen Daniëls op 9 mei 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Politiek is het eens: slechte leerkrachten moeten makkelijker buiten (Het Nieuwsblad*, Do. 09 Mei 2019, Pagina 10)

Het voorstel van het katholiek onderwijs om een moderner ­personeelsbeleid te voeren en leerkrachten makkelijker te ontslaan, krijgt brede steun. Zowel het Gemeenschapsonderwijs (GO!) als de politiek vindt dat er gesleuteld moet worden aan de evaluatieprocedures. Uit de stemtest van VRT NWS blijkt dat alle Vlaamse partijen, op PVDA na, voorstander zijn van het ­vergemakkelijken van ontslag.

“Al jaren vraag ik het aantal ontslagen bij vastbenoemde leerkrachten op”, zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls van ­N-VA. “Als je die cijfers ziet, merk je dat er een probleem is. De instantie die oordeelt over een beroep is paritair samengesteld. De vakbonden hebben er dus de helft van de stemmen.”

Ook Groen is duidelijk: “Directies hebben dringend meer ruimte nodig om een gedegen personeelsbeleid te voeren”, zegt parlementslid Elisabeth Meuleman. “Soms betekent dat een ontslag, maar dat is nu bijna onmogelijk. Een leerkracht die systematisch onderpresteert, kan nochtans enorm veel schade aanrichten. Wij hopen dat ook de onderwijsvakbonden dat ondertussen beseffen.” (jom)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is