Oppositie wil straatverlichting tijdens ochtendspits

Door Koen Daniëls op 26 januari 2021, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

“Te donker op straat”: oppositie wil straatverlichting tijdens ochtendspits (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Di. 26 Jan. 2021, Pagina 4)

Tijdens de donkere maanden moet er meer straatverlichting komen dan nu het geval is in Sint-Gillis-Waas. Dat wil alvast oppositiepartij N-VA. Volgens burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) is er nog geen enkele klacht gekomen over te weinig verlichting in de centrumstraten.

“We stellen voor om de verlichting van november tot februari tijdens de ochtendspits volledig aan te steken en niet gedeeltelijk zoals nu het geval is”, zeggen fractievoorzitter Koen Daniëls en gemeenteraadslid Nico De Wert van N-VA. “Fietsers en voetgangers moeten nu in halve duisternis de baan op om op school of het werk te geraken. Ze vallen ook minder op voor de rest van het verkeer.”

Schoolroutes

De lokale N-VA-afdeling wil vooral een volledige verlichting op schoolroutes en wegen die gebruikt worden voor verplaatsingen. “De straatverlichting kan aangepast worden in clusters”, luidt het. “Met het vervangen van de verlichting door individueel stuurbare lampen kan dat heel eenvoudig. De verkoop van de straatverlichting aan Fluvius heeft de gemeente heel wat extra inkomsten opgeleverd. Die kunnen daarvoor dienen.”

Volgens burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) wordt de straatverlichting in Sint-Gillis-Waas al tientallen jaren alternerend gedoofd na 22 uur. “Dat gebeurt alleen wanneer energieleverancier Fluvius oordeelt dat het kan voor de verkeersveiligheid. Dat is een principe dat in heel Vlaanderen wordt toegepast. De opbrengst van de verkoop van de straatverlichting aan Fluvius wordt integraal gebruikt om alle straatlampen sneller te vervangen door ledverlichting.”

Energie besparen

De burgemeester benadrukt dat het doven van de verlichting ook is ingegeven door energiebesparende overwegingen en om lichthinder in de slaapkamers 's nachts te voorkomen. “Navraag leert dat we nog geen klachten hebben gehad over te weinig verlichting in onze centrumstraten.” (bfs)

 

Bekijk ook de reportage op TV Oost : https://www.tvoost.be/nieuws/n-va-sint-gillis-waas-vraagt-betere-straatv...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is