Naast hoofddoek ook 'culturele kledij' vanaf september toegelaten in gemeentescholen (HLN 29/8/2019)

Door Koen Daniëls op 29 augustus 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sint-Gillis-Waas

Naast hoofddoek ook 'culturele kledij' vanaf september toegelaten in gemeentescholen (Het Laatste Nieuws/Waasland, Do. 29 Aug. 2019, Pagina 15)

In de drie gemeentescholen van Sint-Gillis-Waas zijn niet alleen alle levensbeschouwelijke symbolen -zoals de hoofddoek- toegelaten, maar kan ook alle kledij eigen aan een bepaalde cultuur gedragen worden. Oppositiepartij N-VA is hier niet over te spreken en pleit voor meer neutraliteit. Volgens de burgemeester bestaat het reglement al drie jaar en maakt men problemen waar er geen zijn.

"In plaats van neutraal onderwijs waarbij alle leerlingen gelijk zijn, kan men zich dus in alle gemeentescholen van Sint-Gillis-Waas op dergelijke manier kleden dat men zich duidelijk onderscheidt en zelfs afzet van andere leerlingen", werpt fractieleider Koen Daniëls op. "De toevoeging van 'bepaalde cultuur' kan grote gevolgen hebben. Op leerlingen die met een verenband verwijzend naar hun Indiaanse roots naar school komen, is dus geen enkele opmerking door leerkrachten en directies mogelijk. Maar een jas met een grote Vlaamse Leeuwenvlag op is dus ook toegestaan. Opmerkelijk is echter wel dat een in diezelfde afsprakennota staat dat leerlingen zich niet mogen distantiëren ten opzichte van andere leerlingen. Dat is pure kafka." De gemeente mag autonoom beslissen over het schoolreglement. In buurgemeente Stekene is bijvoorbeeld de hoofddoek niet toegestaan. N-VA stelt voor om alvast de zin over kledij te schrappen. Het gemeentebestuur wil echter niets wijzigen aan de afsprakennota.

Ingrijpen wanneer nodig

"We stellen alles in het werk om, zoals alle andere jaren, de start van het schooljaar vlot te laten verlopen", reageert burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). "Levensbeschouwelijke tekenen en culturele tekens zijn dan ook nog steeds toegelaten, zolang ze het pedagogisch project niet belemmeren. Omdat het mogelijk is om in te grijpen wanneer het nodig is, maakt men problemen waar er geen zijn. De recente uitspraak over het al dan niet toelaten van hoofddoeken heeft enkel betrekking op één secundaire school in Leuven, niet in Sint-Gillis-Waas." (PKM)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is