Na zes woelige zomers keert rust terug in Stropersbos: “Buizerd is verhuisd of dood” (Het Nieuwsblad 8/05/2021)

Door Koen Daniëls op 8 mei 2021, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas waarschuwt ook dit jaar preventief voor een agressieve buizerd die wel eens joggers zou kunnen aanvallen. Tot twee jaar geleden maakte de roofvogel elke zomer verschillende slachtoffers in het Stropersbos. Toch is volgens boswachter Joris Goossens de kans klein dat het dier dit jaar opnieuw zijn klauwen laat voelen.

In Sint-Gillis-Waas kwam het gevaar de afgelopen zomers vooral uit de lucht. Een broedende buizerd die zijn nest had in het Stropersbos, vlak bij de wijk 't Kalf, viel er nietsvermoedende joggers met een duikvlucht langs achter aan. “De allereerste keer dat zoiets hier gebeurde, was een joggende politieagent het slachtoffer”, herinnert boswachter Joris Goossens zich. “De man had een dure nieuwe bril op zijn hoofd. De buizerd ging ermee aan de haal. De bril werd nooit meer teruggevonden. De jogger hield er een stevige hoofdwonde aan over door de scherpe klauwen van de vogel.”

Ook heel wat andere lopers kwamen met een bebloed hoofd thuis na een tochtje in het broedgebied van de buizerd. Toch lijkt de kans klein dat sportievelingen dit jaar opnieuw moeten schuilen voor de roofvogel. “We kregen een vijf- à zestal jaar op rij zulke meldingen binnen”, zegt Goossens. “Maar vorige zomer hielden de aanvallen plots op. Vermoedelijk is de buizerd verhuisd, of gestorven. In het eerste geval is de kans klein dat hij snel terugkomt. Buizerds hebben de gewoonte om een aantal jaar op dezelfde plaats te blijven.”

Het gemeentebestuur drong er bij het Agentschap Natuur en Bos toch op aan om preventief waarschuwingsbordjes te plaatsen in het Stropersbos. Dat zal eerstdaags ook gebeuren. “Het is beter om te voorkomen dan te genezen”, zeggen N-VA-gemeenteraadsleden Denis D'Hanis en Koen Daniëls, die het punt op de agenda zetten. “Zeker nu het buitenleven meer dan ooit op gang komt.”

De gemeenteraad keurde het voorstel unaniem goed. Toch nam raadslid Pascal Buytaert (CD&V), één van de slachtoffers van de buizerd, het op voor zijn belager. “Het dier is niet agressief, maar wil alleen maar zijn nest verdedigen. Van mij krijgt hij nog een tweede kans.”

Wat moet je doen als je toch aangevallen zou worden door een buizerd? Joggers wordt aangeraden om een eindje te stappen, een pet te dragen en zeker geen fluorescerende kledij aan te trekken. Ook wilde bewegingen maken met de armen kan de roofvogel op andere gedachten brengen.

Bert Foubert ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is