N-VA wil mobiele politiecamera om sluikstorters te betrappen (Nieuwsblad 5/9/20)

Door Koen Daniëls op 5 september 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

N-VA wil mobiele politiecamera om sluikstorters te betrappen (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Za. 05 Sep. 2020, Pagina 1)

Oppositiepartij N-VA in Sint-Gillis-Waas pleit voor het inzetten van een mobiele politiecamera om sluikstorters in de gemeente te betrappen en te identificeren. Het gemeentebestuur erkent het probleem, en zal de mogelijkheid onderzoeken. Afgedankte meubels, vuilniszakken of andere smurrie: op sommige plaatsen in Sint-Gillis-Waas en deelgemeenten wordt er geregeld een klein stort aangetroffen. Het gemeentebestuur nam in het verleden al een aantal maatregelen om het dumpen van afval tegen te gaan, maar voor oppositiepartij N-VA gaan die niet ver genoeg. “We stellen week na week vast dat er veel sluikstorten zijn”, zegt fractievoorzitter Koen Daniëls. “In veel van die gevallen wordt het afval met de auto gedropt. Door het inzetten van mobiele camera's verhoogt de pakkans voor de daders. In veel andere gemeenten hebben camera's al hun nut al bewezen. ”

Hotspots

De vuilnisbak aan het standbeeld van de Rode Ridder in de Zandstraat in Sint-Pauwels en de glasbol in de Laarstraat zijn enkele van de hotspots voor zwerfvuil. Ook de Teerlingwijk in Meerdonk en de bossen in De Klinge zijn gekende stortplaatsen. Het gemeentebestuur is zich bewust van het zwerfvuilprobleem en wil de aankoop van een mobiele politiecamera onderzoeken. “Er is onder meer nog een advies nodig van de korpschef”, zegt milieuschepen Herwin De Kind (Groen). “Bovendien moeten er ook mensen aangeduid worden die bevoegd zijn om de beelden te bekijken en GAS-boetes voor overtreders op te stellen.” Burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) wil afvalintercommunale Miwa en andere gemeenten betrekken in de discussie. “De vraag is of we als gemeente dit probleem alleen moeten dragen”, zegt ze. Schepen De Kind benadrukt dat er al eerder initiatieven werden genomen om sluikstorters te ontmoedigen. “De parking in de Reepstraat hebben we afgesloten. Er kwam een bijkomende ophaalronde voor openbare vuilnisbakken en er werden extra vuilnisbakken geplaatst.”

Buurtbewoonster Jeannette Geldolf uit Sint-Pauwels loopt dagelijks voorbij de vuilnisbak aan het standbeeld van de Rode Ridder in de Zandstraat Sint-Pauwels. “Ik vind het hier de vuilste straat van heel de gemeente”, zegt ze. “Ik begrijp niet waarom de mensen hier allemaal hun afval achterlaten. Bovendien veroorzaakt het vuilnis heel wat stank. Ik ben blij dat ik mijn mondmasker draag als ik er voorbij loop.” (bfs)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is