N-VA versterkt greep op onderwijs (GvA 02/01/19)

Door Koen Daniëls op 2 januari 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

N-VA versterkt greep op onderwijs (Gazet van Antwerpen*, Wo. 02 Jan. 2019, Pagina 6)

In vier van de vijf nieuwe provinciebesturen valt onderwijs voortaan onder de bevoegdheid van N-VA. En dat is geen toeval, zegt de partij. “De provinciale scholen sluiten het best aan bij de visie van N-VA op onderwijs”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

N-VA maakt er geen geheim van dat ze onderwijs een belangrijk thema vindt. Voorzitter Bart De Wever heeft zelfs al aangekondigd dat wat hem betreft de volgende minister van Onderwijs een N-VA'er wordt. In afwachting daarvan heeft de partij nu al een minstens even belangrijke slag geslagen op een ander niveau, bij de provincies. De komende zes jaar vallen zo goed als alle provinciale scholen onder de bevoegdheid van een N-VA-gedeputeerde. Alleen West-Vlaanderen valt daarbuiten, maar dat gaat maar om één school.

Klein maar sterk

In absolute aantallen is het provinciaal onderwijs het kleine broertje van de onderwijskoepels. Het telt amper 16.000 leerlingen (tegenover meer dan 700.000 in het katholiek onderwijs) en het aantal scholen is beperkt: zes lagere en 31 secundaire scholen. Maar het gaat wel vaak om sterke scholen met goed uitgebouwde technische richtingen. Volgens Koen Daniëls, Vlaams Parlementslid en onderwijsspecialist van N-VA, is de keuze van zijn partij voor het provinciaal onderwijs geen toeval. “We willen de eigenheid van die scholen bewaren”, zegt hij. “Zij hebben vaak niche-richtingen die goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.”

Mee bij overleg met minister

Luk Lemmens, die het provinciaal onderwijs in Antwerpen onder zijn vleugels krijgt, bevestigt dat. “De provinciale scholen sluiten aan bij de N-VA-visie op onderwijs”, zegt hij. “Dat gaat zowel over de samenwerking met het bedrijfsleven als dat ze erover waken dat de kwaliteit voldoende hoog blijft.” Lemmens maakt als meest ervaren gedeputeerde ook de meeste kans om voorzitter te worden van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV), de koepel van alle provinciale scholen. In die hoedanigheid schuift hij aan bij elk overleg tussen de minister van Onderwijs en de onderwijskoepels. Lemmens vertegenwoordigt daarbij dan wel weinig scholen, maar is zo wel goed op de hoogte van wat daar gebeurt.

“De beslissing over het voorzitterschap valt pas later deze maand”, aldus Lemmens. “Maar dit biedt inderdaad de kans om er onze zeg te kunnen doen. Ik hoop dat we daarin ook met de andere koepels tot een goede samenwerking kunnen komen.” Al is nog de vraag of Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs, even enthousiast is. Het water tussen hem en N-VA is immers heel diep. (pl)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is