Masterplan moet woon- en vergroeningsplannen samenbrengen (Nieuwsblad 11/02/2020)

Door Koen Daniëls op 11 februari 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Masterplan moet woon- en vergroeningsplannen samenbrengen (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Di. 11 Feb. 2020, Pagina 5)

De gemeenteraad keurde de opmaak van het masterplan 'Groen-blauwe as Blokstraatbeek' goed. Het doel van het plan is om niet meer in het wilde weg woonprojecten goed te keuren, maar een algemene visie uit te tekenen voor álle nieuwbouwprojecten.

“Onze gemeente krijgt verschillende aanvragen om woonprojecten in het centrum te realiseren”, zegt schepen Herwin De Kind (Groen). “Nu wordt iedere aanvraag afzonderlijk bekeken. Daardoor riskeren deze projecten los van elkaar te staan en is er geen samenhang. Met het masterplan willen we dit voorkomen. Verder staan er in dit gebied heel wat vergroeningsprojecten gepland, zoals de heraanleg van het park aan Sint-Helena en het gemeentepark. Het masterplan moet een duidelijke visie geven over de invulling van het centrumgebied. De Blokstraatbeek gaan we door een naastliggend wandel- en fietspad ontwikkelen als verbindend element tussen de projecten.”

Voor de opmaak van het masterplan wordt 35.000 euro voorzien.

Oppositiepartij N-VA heeft gemengde gevoelens bij dit masterplan. “Dit plan bepaalt mee hoe het centrum van de gemeente er de volgende generaties uit zal zien”, zegt fractieleider Koen Daniëls. “We betreuren wel de snelheid waarmee de gemeente dit belangrijk plan wil ontwerpen. Al binnen zes maanden moet het opgeleverd worden. Dat getuigt niet van doordacht bestuur. Dat het haastwerk is, blijkt ook uit het ontbreken van school De Klimop of het aantrekken van handelszaken in de kern van de gemeente in het plan.”

N-VA merkt ook op dat een masterplan juridisch niet afdwingbaar is. Via een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is dat wel mogelijk. Voorts pleit N-VA voor een betrokkenheid van de hele buurt en dus niet enkel een vertegenwoordiging. De meerderheid van CD&V en Groen nam de opmerkingen van N-VA evenwel niet in overweging en keurde het voorstel uiteindelijk ongewijzigd goed: meerderheid voor tegen onthouding bij de oppositie. (gvdv)

gvdv ■


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is