“Lekke banden door staalsplinters”: N-VA vraagt aandacht voor onderhoud openbaar domein (Het Laatste nieuws 9/06/2021)

Door Koen Daniëls op 9 juni 2021, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

SINT-GILLIS-WAAS Volgens N-VA komen er heel wat staalvezels los van de veegmachine, waarmee straten en goten worden gereinigd. “En dat leidt dan weer tot lekke banden", klinkt het.

 

“Het onderhoud van straten, pleinen en goten tegen het oprukkend onkruid baart heel wat gemeenten kopzorgen sinds er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruikt worden”, stelt N-VA-raadslid Koen Daniëls. “Van branden, vegen met nylon borstels tot schuren: vele technieken zijn al geprobeerd. Machines met ronddraaiende stalen borstels blijken effectief te zijn. Maar naast het wegschuren van een deel van de stenen is er nog een minder positief gevolg. We stellen immers vast dat van de ronddraaiende stalen borstels vele stukjes staaldraad achter blijven, op plaatsen waar de machine gereden heeft. De staalborstels breken af door de kracht en de druk, de daaropvolgende stofzuiger slaagt er blijkbaar niet in om die stukjes staaldraad ook op te zuigen. Door het schuren hebben de stukjes staaldraad ook nog eens scherpe punten. Het gevolg? Kans op lekke banden.”

 

Voor N-VA zouden er meer veegbeurten moeten gebeuren om dat te vermijden. “We stellen meer staalvezels vast op plaatsen waar de veegmachine meer moet rijden, omdat de plantengroei daar intenser is. Meer veegbeurten zijn dan de oplossing, omdat er op die manier minder staalvezels afbreken. Daarnaast kan ook het gebruik van een magneet aan de veegmachine helpen, vermoedt Daniëls. “Als we in het lastenboek voorschrijven dat er geen staalvezels van de borstels achter mogen blijven door een magneet te voorzien aan de veegmachine, dan worden die staalstukjes opgeraapt, waardoor er veel minder kans is op lekke banden." 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is