Kritiek op verplicht brossen voor klimaat (De Tijd 15/3/2019)

Door Koen Daniëls op 15 maart 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Kritiek op verplicht brossen voor klimaat (De Tijd, Vr. 15 Mar. 2019, Pagina 6)

Dat enkele scholen hun leerlingen verplichten vandaag voor het klimaat te gaan betogen, botst op onbegrip in de Wetstraat.

'In de drang naar populariteit durft een schoolbestuur niet meer de school te de laten primeren', tweette econoom Geert Noels als reactie op de beslissing van enkele scholen hun leerlingen te verplichten vandaag deel te nemen aan de klimaatmars. Die schoolbesturen krijgen de steun van de Vlaamse onderwijskoepel GO! en ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) laat het toe. 'Spijbelen is nooit een schooluitstap.

Meedoen aan een manifestatie (in verband met klimaat, pesten, veilig verkeer...) kan enkel binnen een pedagogisch project na een bespreking op de schoolraad, waar ouders inzitten. De ouders kunnen dat steeds ter discussie stellen bij de directie en de commissie Zorgvuldig Bestuur', tweette Crevits. Toch was er vooral onbegrip . De onderwijsexpert van de N-VA, Koen Daniëls, wees erop dat er in scholen geen overleg is geweest, noch instemming. 'Waarom worden leerlingen die niet willen betogen dan als spijbelaars gezien? Nee, hier klopt iets niet', tweette het Vlaams Parlementslid.

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever liet verstaan dat dit de omgekeerde wereld is. 'Jongeren worden kritische burgers op schoolbanken en door educatieve uitstappen. Niet door hen te dwingen een bepaalde mening te uiten. Als jongeren zouden spijbelen door niet deel te nemen aan betogingen, is dat de wereld op z'n kop', tweette hij.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet eveneens verstaan dat ze het er niet mee eens is dat leerlingen verplicht worden te gaan betogen, net als ze tegen het verbieden van betogingen is. 'Allebei niet oké. Laat jonge mensen toch doen. Als ze hun stem willen laten horen, fine. Daar de consequenties van dragen op school: evident. Zo is het leven. Vrijheid én verantwoordelijkheid gaan hand in hand', tweette ze.

WIM VAN DE VELDEN ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is