Kliniek Sint-Helena wordt zorgsite (Nieuwsblad 6/4/2019)

Door Koen Daniëls op 6 april 2019, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Kliniek Sint-Helena wordt zorgsite (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, za. 06 Apr. 2019, Pagina 3)

De vroegere kliniek Sint-Helena aan de Blokstraat wordt omgevormd tot een zorgsite. In het bestaande gebouw komen 28 woonzorgunits, in een nieuwbouw daarnaast nog eens achttien. Tegen eind 2021 moet alles klaar zijn. De gemeenteraad besliste donderdag om het Sint-Helenacomplex te verkopen voor 2.011.000 euro aan projectontwikkelaar Artenys uit Gent. Architectenbureau Blaf uit Lokeren, aannemer Denys uit Gent en landschapsarchitect Davy Van Laere uit Lokeren zijn bij het project betrokken.

“In december 2017 beslisten we om het Sint-Helenacomplex te verkopen”, zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). “Uiteindelijk diende slechts één kandidaat een offerte in. Interwaas onderzocht die de voorbije maanden en kwam met de kandidaat tot de conclusie dat de offerte volledig in overeenstemming is met het bestek en dat bijgevolg de verkoop kan doorgaan.”

“De site krijgt de naam Lancelote, genoemd naar de mevrouw die Sint-Helena ooit schonk aan de gemeente. In het huidige gebouw komen 28 ruime woonzorgunits die te koop zullen aangeboden worden. Haaks op het gebouw wordt aan de oostzijde van het park, naast het bustransferium, een nieuwbouw gezet. Daarin komen nog eens 18 woonzorgunits. De nieuwbouw zal in stijl, kleur en gebruik van baksteen mooi aansluiten bij de bestaande gevel. De twee gebouwen worden verbonden met elkaar.”

Wat met politie?

“Alles wordt duurzaam gebouwd en in de units worden zorg, mobiliteit, schoonmaak georganiseerd. Er komt ook een digitaal systeem dat de bekommernissen rond wonen opvangt. Er komt een conciërge. Alle flats en gemeenschapsruimtes zijn rolstoeltoegankelijk en worden uitgerust met technieken voor leef-, zorg-, en veiligheidscontrole. De ontwikkelaar bewaart de oorsprong van de site: de voorgevel, het park, de vijver en de grot. Zo wordt het park een 'tuinkamer', een groene plek in het centrum van de gemeente waar geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten. Het park wordt uitgebreid aan de westzijde tot aan de serviceflats.” De werken starten in oktober 2019. Alles moet tegen eind 2021 klaar zijn. De politie, die nu nog in Sint-Helena zit, moet daar eind 2019 weg. Oppositiepartij N-VA plaatst daar vraagtekens bij. “We maken ons zorgen over de huisvesting van de politie in onze gemeente. Zij moeten binnen acht maanden weg uit Sint-Helena, maar er is nog geen enkel goedgekeurd plan, geen begin van bouwwerken en geen nodige budgetten voor een nieuwe plaats. We hopen dat dit niet tot gevolg heeft dat de politie uit de gemeente verdwijnt”, aldus raadslid Koen Daniëls.

Guido Van de Ven ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is