In Gent liepen de scholen het meest leeg voor het klimaat (Nieuwsblad 3/8/2019)

Door Koen Daniëls op 3 augustus 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

In Gent liepen de scholen het meest leeg voor het klimaat (Het Nieuwsblad*, Za. 03 Aug. 2019, Pagina 10)

In verhouding tot het aantal leerlingen dat in elke gemeente school loopt, had Gent de meeste klimaatspijbelaars. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams N-VA-parlementslid Koen Daniëls bij onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) opvroeg. “Jammer dat schooldirecties spijbelen hebben gelegitimeerd.”

Na Gent volgen nog Mortsel en Leuven in de officiële afwezigheids­cijfers. Dat Mortsel in die statistieken opduikt, hoeft niet te verbazen: daar zat organisator ­Anuna De Wever op school. Zij kon veel medescholieren overtuigen.

De klimaatspijbelacties gingen begin januari van start, waarbij er elke donderdag werd betoogd voor het klimaat. Volgens de statistieken waren ­tijdens de tweede klimaatmars in januari bijna 16.000 leerlingen afwezig van school.

In dat cijfer zitten voor alle duidelijkheid ook leerlingen die om andere redenen afwezig waren, uitgezonderd leerlingen die thuisbleven wegens ziekte. Ter vergelijking: vorig schooljaar - toen er van klimaatspijbelen nog geen sprake was - bleven op een gemiddelde donderdag in januari zo'n 7.000 leerlingen afwezig. Wat de gemeenten betreft, waren in Etterbeek, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg in verhouding het meeste scholieren afwezig tijdens de klimaatbetogingen in ­januari.

“Spijbelen is ernstig”

“Het is problematisch dat schooldirecties spijbelen hebben gelegitimeerd door de afwezigheid van hun leerlingen onder meer in te schrijven als afwezig wegens persoonlijke redenen”, zegt N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls. “Daardoor krijgen jongeren én hun ouders geen problemen met hun schooltoelage, of worden ze door het CLB niet om uitleg gevraagd. En dat kan niet de bedoeling zijn. Spijbelen is ernstig, en heeft gevolgen voor de andere leerlingen, omdat lessen dubbel moeten worden gegeven.”

Daniëls vermoedt ook dat sommige scholen de afwezigheden voor de klimaatmars niet hebben genoteerd. “Op sommige betogingen waren zo'n 30.000 scholieren. Maar die aantallen duiken niet op in de afwezigheids­statistieken. ” (wer)


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is