Gemeentebestuur voor meer dan 87.000 euro opgelicht (GvA 29/12/18)

Door Koen Daniëls op 29 december 2018, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Gemeentebestuur voor meer dan 87.000 euro opgelicht (Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Za. 29 Dec. 2018, Pagina 24)

Het gemeentebestuur werd de afgelopen twee jaar voor 87.000 euro opgelicht door een medewerker van haar financiële dienst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid. Fraude die volgens oppositiepartij N-VA vermeden had kunnen worden.

Het gesjoemel kwam in mei van dit jaar aan het licht. Tijdens het ziekteverlof van een medewerkster van de gemeentelijke dienst financiën werd ontdekt dat de vrouw valse facturen opstelde waarmee ze cash geld, dat binnenkwam via onder meer de verkoop van huisvuilzakken of het afleveren van identiteitsdocumenten, in eigen zak stak. De ambtenaar werd op staande voet ontslagen en het gemeentebestuur vroeg om een grondige doorlichting van haar financiën door Audit Vlaanderen, een gespecialiseerd agentschap ven de Vlaamse overheid. Uit het verslag van die dienst blijkt nu dat het gemeentebestuur voor 87.010,02 euro werd opgelicht. “De boekhouding van de afgelopen jaren werd volledig nagekeken en alle financiële procedures werden overlopen”, vertelt schepen van Financiën Maaike De Rudder (CD&V), die vanaf 1 januari ook de nieuwe burgemeester wordt van Sint-Gillis-Waas. “Uit dat onderzoek bleek dat de feiten van fraude vooral dateerden uit de periode 2017-2018. Voor onze gemeente is dit een enorme klap. Dit kon en mocht niet gebeuren. De fraude gebeurde doordacht en was bijna niet traceerbaar. We kunnen er alleen maar lessen uit trekken. Ondertussen hebben we al maatregelen genomen zodat dit niet meer kan gebeuren. De dienst financiën werd onder meer gereorganiseerd en het personeelsbestand werd uitgebreid. Het geld dat verdwenen is uit de gemeentekas zullen we via de rechtbank terugvorderen.”

Volgens oppositiepartij N-VA gaat het gemeentebestuur zelf niet vrijuit in heel het fraudeverhaal. “In 2017 werd het financieel systeem van de gemeente al een keer doorgelicht”, zegt ondervoorzitter van de lokale afdeling en Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls. “In dat verslag werd al aangekaart dat het risico op fraude niet genoeg was afgedekt. De betrokken medewerkster heeft de gemeente kunnen blijven oplichten omdat er ondanks dat rapport geen maatregelen werden genomen en verschillende financiële systemen niet werden aangepast. Het gemeentebestuur en de schepen hebben hun verantwoordelijkheid niet genomen.”

Nog volgens N-VA is er mogelijk nog meer geld verdwenen. “Er zijn dossiers van collectieve schuldenregeling niet in orde”, weten gemeenteraadsleden Guido De Lille en Denis D'hanis. “Ook de kwitantieboekjes, die aantonen wie hoeveel cash geld binnenbracht, werden niet bijgehouden. Getekende invorderingsstaten werden weggegooid en ook bij de aankoop van kantoormateriaal werden er mogelijk fouten gemaakt.”

“Gepakt in snelheid”

Maaike De Rudder weerlegt de kritiek van de oppositie dat ze geen rekening gehouden zou hebben met de waarschuwingen uit het rapport van 2017. “Die audit had de fraude niet kunnen traceren, maar had onze dienst financiën 'van bovenaf' bekeken. Met de aanbevelingen die in het verslag stonden, zijn we meteen aan de slag gegaan. Een aantal zaken werd besproken en in orde gebracht. Voor een aantal andere werkpunten hadden we nog tijd tot eind 2019. We zijn in snelheid gepakt.”

Binnen een paar maanden komt er opnieuw een audit om te zien of de werking van de dienst financiën effectief werd verbeterd. (bfs)


 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is