Gemeente neemt maatregelen om sluikstorters te ontmoedigen (GvA 7/10/20)

Door Koen Daniëls op 7 oktober 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Gemeente neemt maatregelen om sluikstorters te ontmoedigen (Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Wo. 07 Okt. 2020, Pagina 23)

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas neemt maatregelen om sluikstort tegen te gaan. Er komen spandoeken op gevoelige plaatsen, stickers op vuilnisbakken en extra politietoezicht. Vuilnisbakken met te veel sluikstort worden weggenomen.

Verspreid over heel het grondgebied van Sint-Gillis-Waas staan of hanger er vandaag 109 openbare vuilnisbakken. Dat die niet altijd correct gevuld worden, blijkt uit de cijfers van kringwinkel Den Azalee. De vzw hield sinds begin dit jaar elke maand bij hoeveel afval er in iedere vuilnisbak zat, en analyseerde de inhoud ervan. Uit de resultaten blijkt nu dat in 11% van de gevallen meer dan de helft van de inhoud uit sluikstort bestaat. Bij 20% van de vuilnisbakken werd er in de directe omgeving ook sluikstort aangetroffen. “Op basis van deze metingen passen we het aantal vuilnisbakken doorlopend aan”, zegt schepen Herwin De Kind (Groen). “Soms komen er ook bij, zoals afgelopen zomer langs het fietspad door De Stropers. Soms verdwijnen er vuilnisbakken die mensen gebruiken om te sluikstorten. Dat was onder meer het geval aan het standbeeld van de Rode Ridder in Sint-Pauwels. Als gemeente trekken we van 2021 tot 2025 elk jaar 7.500 euro uit voor de vernieuwing van de openbare vuilnisbakken.”

Spandoeken

Ook op het vlak van sensibilisering worden er maatregelen genomen. “We bestelden acht spandoeken die op sluikstortgevoelige plaatsen gehangen zullen worden. Een aantal openbare vuilnisbakken krijgt een sticker met daarop een waarschuwing. Tijdens de Week van de Handhaving, die nog loopt tot en met zondag 11 oktober, houdt de politie ook een aantal gerichte controleacties.”

Voor oppositiepartij N-VA volstaan de maatregelen niet om sluikstorters aan te pakken. “We dringen er al anderhalf jaar op aan om mobiele camera's te plaatsen om zo sluikstorters te ontmoedigen en te identificeren”, zegt fractievoorzitter Koen Daniëls. “Bovendien moeten we vaststellen dat gevonden sluikstort nauwelijks wordt doorzocht naar gegevens van de vervuiler.”

Het gemeentebestuur gaf vorige maand aan de mogelijkheid van mobiele camera's te onderzoeken, maar nam er nog geen beslissing in.

bert foubert ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is