Gemeente geeft ongunstig advies voor aanvraag windturbine in Kluizenmeersen (HLN 18/12/2020)

Door Koen Daniëls op 18 december 2020, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Gemeente geeft ongunstig advies voor aanvraag windturbine in Kluizenmeersen (Het Laatste Nieuws, Vrij 18 dec. 2020, online)

Sint-Gillis-Waas - Het schepencollege van Sint-Gillis-Waas geeft een ongunstig advies voor de bouw van een grootschalige windturbine op het bedrijventerrein Kluizenmeersen.

De provincie hakt wellicht in februari de knoop door.

Joris Vergauwen

Eind oktober diende Pierret Expertise een aanvraag in bij de provincie Oost-Vlaanderen om een windturbine te bouwen in de industriezone Kluizenmeersen. Het gaat over een

windturbine met een vermogen van 4,2 MW, een masthoogte van 112 meter en een rotordiameter van 136 meter. De turbine zou gebouwd worden op een vrijliggend perceel grond tussen de andere bedrijven in de KMO-zone.

22 bezwaren

“Deze aanvraag is niet nieuw. In 2017 diende dezelfde ontwikkelaar een aanvraag in voor hetzelfde perceel en voor een vergelijkbare turbine. Zowel de gemeente als de provincie weigerden de aanvraag toen”, stelt schepen voor Ruimtelijke Ordening Herwin De Kind (Groen).

Tegen de nieuwe aanvraag dienden 22 omwonenden en bedrijven bezwaar in. Het schepencollege van Sint-Gillis-Waas, dat alleen een adviserende rol heeft, vindt dat de aanvraag onvoldoende garanties biedt om de veiligheidsrisico's, de geluidshinder, de hinder door slagschaduw en het effect op de nabijgelegen natuur voldoende te beperken. Het schepencollege haalt ook aan dat de stedenbouwkundige voorschriften uit het RUP Kluizenmeersen momenteel geen grootschalige windturbines toelaten op die locatie.

“Daarom adviseren we om geen vergunning toe te kennen. We hopen dat de provincie ons advies volgt en de vergunning weigert.” De beslissing wordt verwacht in februari 2021.

Voor oppositiepartij N-VA was er alleen maar een negatief advies mogelijk. “We zijn blij dat het schepencollege ook onze argumentatie volgt, over de hinder van bijkomende windturbines en de impact op onze landelijke gemeente van de al bestaande windturbines. Een stilzwijgende goedkeuring, zoals voor de pas gebouwde windturbine aan de Kluizendijkstraat en Hogewatergangstraat, zou deze keer heel ongepast zijn” reageert N-VA fractievoorzitter Koen Daniëls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is