Filedetectie en slimme lichten moeten gevaarlijke situatie aan afrit E17 verhelpen

Door Koen Daniëls op 27 oktober 2022

Filedetectie en slimme lichten moeten gevaarlijke situatie aan afrit E17 verhelpen (Het Laatste Nieuws/Waasland & Dendermonde, Do. 27 Okt. 2022, Pagina 25)

Agentschap Wegen en Verkeer heeft concrete plannen om een filedetectiesysteem te installeren aan de afrit van de E17 naar Lokeren. Samen met een nieuwe intelligente lichtenregeling aan het kruispunt op de Zelebaan moet die het risico op ongevallen op de snelweg verkleinen.Yannick De Spiegeleir

De voorbije maanden vielen er al enkele ongevallen te betreuren op de E17 ter hoogte van Lokeren. Op sociale media deden bestuurders eerder al hun beklag over de onveilige toestanden. Als het verkeer stropt op de afrit moeten sommige bestuurders noodgedwongen aanschuiven op de pechstrook. Begin oktober veroorzaakte die toestand nog een ongeval. Ook de Stad Lokeren kaartte het probleem aan bij de wegbeheerder: het Agentschap Wegen en Verkeer.

Filedetectie

''Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft ons afgelopen weekend laten weten dat ze zullen voorzien in de toevoeging van een filedetectielus om de file komende van de afrit E17 beter te kunnen verwerken. Deze lus zal in verbinding staan met een nieuwe intelligente verkeersregelinstallatie die de huidige installatie aan het lichtengeregeld kruispunt op de N47 zal vervangen. Dit moet voor een vlottere doorstroming van het verkeer zorgen"", aldus schepen Stefan Walgraeve (Open Vld).

Mobiliteitsonderzoek

De drukte aan het op- en afrittencomplex op de E17 heeft veel te maken met de grote bedrijvigheid langs de snelweg, naast het feit dat de Zelebaan (N47) een belangrijke verbindingsweg is tussen Lokeren en de regio Zele en Dendermonde. In navolging van andere steden is de Stad Lokeren in samenwerking met de Vereniging van Lokerse Industriëlen (VLI), Voka en de provincie Oost-Vlaanderen ook gestart met een mobiliteitsonderzoek voor industriezones

E17/2,3 en 4. Dat vernam gemeenteraadslid Philippe Van Streydonck (N-VA) van schepen Walgraeve op de gemeenteraad. Van Streydonck had zijn bezorgdheid uitgedrukt over de vestiging van het bedrijf stow Robotics in de voormalige drukkerij van DPG Media. Van Streydonck gaf aan dat zijn partij de problemen ook zou aankaarten via Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). In antwoord op die bezorgdheid liet Walgraeve weten dat de stad in samenspraak met de bedrijven in de industriezones de mobiliteit bestudeert. Het is immers geen geheim dat de mobiliteit in de bedrijvenzones langs de E17 een uitdaging vormt.

''Via het mobiliteitsonderzoek zal er op bedrijfsniveau gepeild worden, werknemer per werknemer, met welk vervoersmiddel de mensen zich naar het werk verplaatsen en bekeken worden welke alternatieven er mogelijk zijn voor woon-werkverplaatsingen"", aldus Walgraeve.

YANNICK DE SPIEGELEIR ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is