Eindtermen - De Standaard

Door Koen Daniëls op 27 oktober 2017, over deze onderwerpen: Onderwijs

Populairste politica kan met akkoord pronken (De Standaard*, Vr. 27 Okt. 2017, Pagina 5)

Hilde Crevits heeft haar hervorming beet. Ze toonde zich een machtspolitica: het parlement kwam niet tot een akkoord, dus nam ze zelf het voortouw.

Brussel'Het was tijd om knopen door te hakken.' Hilde Crevits (CD&V) trok deze week het laken naar zich toe over de vernieuwing van de eindtermen. De minister van Onderwijs had vorig jaar nochtans bewust het initiatief aan het parlement gelaten. Door over de grenzen van meerderheid en oppositie heen een akkoord in elkaar te boksen, hoopte ze dat de vernieuwing ook maatschappelijk gedragen zou zijn.

Maar de parlementaire onderhandelingen sleepten maandenlang aan. Terwijl de onderwijscommissie - inclusief de onderhandelaars van Open VLD, N-VA, SP.A en Groen - in Kopenhagen op studiereis was, sloot de Vlaamse topministers dinsdag dan maar zélf een akkoord.

Die tekst kregen de oppositiepartijen SP.A en Groen woensdag voorgeschoteld, via CD&V-parlementslid Kathleen Helsen en een lid van het kabinet. Zij vlogen naar Kopenhagen. 'Het voorstel was te nemen of te laten', reageert een teleurgestelde Elisabeth Meuleman (Groen). 'We konden het niet geloven. Crevits heeft met lef en branie een machtsgreep gepleegd. Blijkbaar primeert haar eigen snelle succes boven het belang voor het onderwijs.'

Ook binnen de meerderheid werden grote ogen getrokken over de gang van zaken, hoewel er vooraf overleg is geweest. Parlementsleden Jo De Ro (Open VLD) en Koen Daniëls (N-VA) zijn wel tevreden over de inhoud. 'Er komt meer aandacht voor burgerschap, ondernemingszin, andere talen, basisgeletterdheid … Niemand kan beweren dat dit geen stap voorwaarts is', vindt De Ro. Daniëls beaamt: 'De leerkracht krijgt zijn vrijheid terug.' Lees: de koepels verliezen macht.

Voor Groen en SP.A gaat het akkoord niet ver genoeg. 'De minister verspeelt een unieke kans om ons onderwijs te versterken', zegt Caroline Gennez (SP.A). Crevits, de populairste Vlaamse politica volgens onze laatste peiling, vindt dat er wél veel elementen in het akkoord zitten waar SP.A en Groen mee akkoord kunnen gaan. Maar met eindtermen voor levensbeschouwelijke vakken wou ze niet akkoord gaan. 'Dat wil ik niet doen, en het kan grondwettelijk ook niet.'

Een tweede reden voor Crevits om vaart te maken, was de oproep van het katholiek onderwijs én het gemeenschapsonderwijs om de hervorming van het secundair onderwijs uit te stellen. Crevits wil starten op 1 september 2018, maar zonder akkoord over de eindtermen was dat niet haalbaar. (sco, evg)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is