Eindelijk beslissing over woonwagenpark in Heykavel? (GvA 3/7/2019)

Door Koen Daniëls op 3 juli 2019, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

Eindelijk beslissing over woonwagenpark in Heykavel? (Gazet van Antwerpen/Mechelen - Waas, Wo. 03 Jul. 2019, Pagina 21)

Aan het dossier rond het inrichten van een woonwagenpark in het recreatiegebied Heykavel wordt op de gemeenteraad van donderdag 4 juli een zoveelste verlengstuk gebreid. Dan liggen de goedkeuring van het bestek, de raming en gunningswijze ter goedkeuring.

Het dossier gaat over de familie De Smet. Die woont al ruim twintig jaar in Sint-Gillis-Waas in woonwagens. Eerst stonden ze op een privéterrein in de Macharius Reynstraat. Daar moesten ze in 2007 weg van de vrederechter. De gemeente wou hen huisvesten in de Teerlingwijk in Meerdonk, maar dat plan werd na hevig burenprotest afgevoerd. In de plaats werd een terrein gevonden in de Koningshoeveweg in De Klinge. Daar moesten de woonwagens na drie jaar ook weg, omdat er op de gronden huizen gebouwd werden. Sinds 2010 is de familie gehuisvest op een stuk grond langs de Reepstraat, aan de rand van de ambachtelijke zone Kluizenmolen. Daar gaan ze in principe ook weer weg, want de gemeente kocht in de Heykavel in De Klinge in 2017 voor 286.000 euro twee percelen grond voor de aanleg van een woonwagenterrein.

Recht op behoorlijke huisvesting

Er werd een ontwerper aangesteld voor de inrichting van het terrein en die is nu klaar met zijn werk. Op de gemeenteraad van 4 juli ligt een ontwerp en bijhorend bestek met een raming van 330.000 euro ter goedkeuring. “Iedereen heeft volgens de grondwet recht op behoorlijke huisvesting. Niet alleen mensen die in huizen of flats wonen, maar ook zij die in woonwagens wonen”, zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). “Daarom moeten er voldoende legale en degelijke standplaatsen voor woonwagens komen, evenwichtig gespreid over heel Vlaanderen.” Dat het woonwagenterrein in de Heykavel wordt ingericht, roept vragen op. De Raad van State vernietigde begin 2018 het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) over de inrichting van de Heykavel. “Begrijpen wie begrijpen kan”, reageert Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA).

Gevaarlijk precedent

“De gemeente gaat zichzelf een vergunning geven om te bouwen op een plek waar door de vernietiging van het PRUP niet gebouwd mag worden. Dat is een heel gevaarlijk precedent. Bovendien negeert de gemeente de ruim driehonderd bezwaarschriften die destijds ingediend werden tegen de komst van het woonwagenpark. Beter zou zijn om hun huidige standplaats in de Reepstraat te regulariseren.”

(gvdv)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is