Crevits roept Franse gemeenschap op rekening te houden met artsenquota

Door Koen Daniëls op 25 oktober 2018, over deze onderwerpen: Onderwijs

Crevits roept Franse gemeenschap op rekening te houden met artsenquota (Belga RT, Do. 25 Okt. 2018, Pagina 0)

(BELGA) = Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heeft de Franse gemeenschap een brief gestuurd waarin ze die oproept rekening te houden met het opgelegde contingent voor artsen en tandartsen. De Franse gemeenschap laat immers veel meer studenten aan de opleiding beginnen dan er aan het werk zullen kunnen. Dat antwoordde ze donderdag in het parlement op een vraag van KoenDaniëls (N-VA).

Het Rekenhof heeft dit voorjaar een verdeelsleutel vastgelegd van de RIZIV-quota tussen Vlaanderen en Franstalig België. Dat was een gevolg van de nieuwe wet die de verdeling van de artsenquota tussen beide landsdelen regelt. Voor Vlaanderen gaat het om 59,43 procent van de quota en voor de Franse gemeenschap om 40,57 procent. In de Franse gemeenschap wordt daar jaarlijks nog een stukje afgeschaafd tot het overtal er is weggewerkt.
"Het contingent voor de Franse gemeenschap is voor 2024 vastgelegd op 505", zei Crevits in het parlement. "Ik stel vast dat vandaag bijna dubbel zoveel, 1.138 kandidaten om precies te zijn, geslaagd zijn voor het toelatingsexamen in de Franse gemeenschap. Dat betekent dat een groot deel van die studenten op het einde van hun opleiding riskeren om geen RIZIV-nummer te krijgen en dus jaren kostbare tijd en geld dreigen te verliezen."
De minister bracht in herinnering dat Vlaanderen haar toelatingsexamen heeft vernieuwd, door het invoeren van een vergelijkend examen. "Ik roep de Franse gemeenschap op om rekening te houden met het contingent dat vastgelegd werd in het Koninklijk Besluit en zal daar met hen ook over in gesprek gaan", zei ze. Daniëls noemde het beleid van de Franse gemeenschap "onverantwoord". "Ik kan niet anders dan vaststellen dat daar een omzeiling in zit van de afspraken die gemaakt zijn. Zeker rekening houdend met het overtal dat ze nu al hebben", zei hij.

Belga ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is