CD&V krijgt extra zitje “dankzij steun Vlaams Belang” (Nieuwsblad 9/1/19)

Door Koen Daniëls op 9 januari 2019, over deze onderwerpen: Sint-Gillis-Waas

CD&V krijgt extra zitje “dankzij steun Vlaams Belang” (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Wo. 09 Jan. 2019, Pagina 3)

Bij de samenstelling van de raad van bestuur van de Welzijnsvereniging kreeg CD&V een stem van Vlaams Belang. “Dit was vooraf niet afgesproken”, zegt Marita Meul (CD&V).

Tijdens de installatievergadering ging veel aandacht naar het jonge damestrio dat de gemeente vanaf nu zal leiden: burgemeester Maaike De Rudder (CD&V), voorzitter van de gemeenteraad Greet Van Moer (Groen) en algemeen directeur Vicky Van Daele. Opvallend bij de verdeling van de posten was dat bij de samenstelling van de raad van bestuur van de Welzijnsvereniging CD&V een stem kreeg van Vlaams Belang. CD&V kon negen stemmen

uitbrengen, maar hun kandidaten kregen er tien: Matthias van Zele en Chantal Vergauwen elk drie, Marita Meul vier. Door die vier stemmen was Meul zeker van haar plaats. Die extra stem werd echter niet geleverd door coalitiepartner Groen of door oppositiepartij N-VA. Die gaven hun stemmen integraal aan hun kandidaten Herwin De Kind, Denis D'hanis, Koen Daniëls en Iris Ruys. Er kan dus enkel vastgesteld worden dat het Vlaams Belang was dat de extra stem leverde voor CD&V'er Marita Meul. “Het is frappant om vast te stellen dat CD&V het cordon sanitair met het Vlaams Belang doorbreekt om zeker te zijn van een postje in de raad van bestuur van de Welzijnsvereniging voor Meul”, zegt Koen Daniëls (N-VA). “Of de CD&V-kiezers daar zo mee opgezet zijn, is nog maar de vraag.”

Marita Meul reageert: “Mijn vierde stem kwam inderdaad van het Vlaams Belang, maar ik ontken met klem dat dit op voorhand afgesproken was. De sleutel lag in handen van VB-raadslid Romain Meersschaert. Tot op het laatste was het afwachten wat zijn beslissing was. Uiteindelijk voelde hij zich meer geneigd naar CD&V en koos hij voor mij. Dat was een hele opluchting.” (gvdv)

gvdv ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is