“Alternatief is ofwel fikse fietstocht ofwel lange busrit” (Nieuwsblad 29/8/20)

Door Koen Daniëls op 29 augustus 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit Waasland, Sint-Gillis-Waas

“Alternatief is ofwel fikse fietstocht ofwel lange busrit” (Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland, Vr. 28 Aug. 2020, Pagina 2)

De schoolbus van het GTI in Beveren naar Meerdonk, De Klinge en Nieuw-Namen is door het gemeentebestuur van Beveren afgeschaft. Een beslissing die de buren in Sint-Gillis-Waas betreuren. “Ouders en kinderen voelen zich aan hun lot overgelaten”, klinkt het.

In een brief aan de ouders van alle leerlingen van middelbare school GTI in Beveren werd kort voor de zomervakantie het afschaffen van de schoolbus naar en van Meerdonk, De Klinge en Nieuw-Namen gemeld. Een beslissing die met het oog op de start van het nieuwe schooljaar wordt betreurd in de drie gemeenten boven de E34. “Samen met alle ouders en leerlingen vinden we de beslissing bijzonder jammer”, zeggen N-VA-fractievoorzitter Koen Daniëls en gemeenteraadslid Nico De Wert van Sint-Gillis-Waas. “Kinderen die al jaren van de bus gebruikmaakten of op basis daarvan een schoolkeuze maakten, staan plots voor voldongen feiten. Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. Het alternatief is ofwel een fietstocht van een dikke twaalf kilometer of een rit met de Lijnbus. Die duurt tot 25 minuten langer. Dat zijn de opties waar ouders nu toe gedwongen worden.”

Volgens Bevers schepen voor Onderwijs Katrien Claus (CD&V) was de beslissing onder meer een financiële overweging. “Het busvervoer kostte ons jaarlijks 40.000 euro”, legt ze uit. “Een bedrag dat in deze tijden nog moeilijk te verantwoorden valt. Bovendien betekende het busvervoer van en naar het GTI een discriminatie en concurrentie ten overstaan van andere scholen die zo'n dienst niet hadden. Om die redenen hebben we beslist om het schoolvervoer buiten de eigen gemeente af te schaffen. We hebben wel nog altijd een kleiner busje waar leerlingen op kunnen stappen voor verplaatsingen binnen Beveren en de deelgemeenten.”

De schepen nam na de beslissing contact op met De Lijn met de vraag om meer bussen in te leggen richting De Klinge, Meerdonk en Nieuw-Namen, maar zonder succes. “Ook daar bleek er geen budget te zijn. In de brief die we naar de ouders stuurden, hebben we een aantal alternatieve fietsroutes vermeld.”

Bert Foubert ■

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is